Van concurrentie naar coöperatie

ERMELO - Het plan Ermelo Buitenleven heeft woensdagavond de hoofdprijs gewonnen van het Samen Sterker Fonds van de Rabobank. Bastiaan Overeem, die het plan pitchte mocht uiteindelijk de wisselbokaal en een geldbedrag van € 22.500,- in ontvangst nemen.

Het vertrouwen was er bij Jolande Combee, bestuurslid van de Bedrijven Kring Ermelo. ,,Maar zo'n finale is gewoon spannend." Combee heeft meegedacht en gewerkt aan het projectplan van Ermelo Buitenleven. Wat ook de jury opgevallen was en wellicht heeft geleid tot de overwinning, was dat het plan gedragen wordt door Ermelose ondernemers. Ermelo Buitenleven wordt uitgevoerd onder de vlag van de VVV.

Nipte overwinning

Met slechts enkele punten verschil wist Ermelo Harderwijk te overtroeven. Beide plannen vertonen gelijkenis, maar volgens de jury is Ermelo net iets verder. De vakjury die gevormd was door de vijf burgemeesters van de deelnemende gemeenten én directievoorzitter Hans van de Guchte van Rabobank Randmeren bepaalden de uiteindelijke eindstand. Van de Guchte: ,,We moeten ophouden met concurreren en veranderen naar coöpereren." Samenwerken is dé belangrijke basis voor Ermelo Buitenleven. ,,Nu gaat het pas beginnen," zei Overeem, die de winst nog nauwelijks kon bevatten. ,,Maar eerst gaan we de overwinning vieren!"

Nijkerk, Bunschoten en Putten behaalden de derde plaats. Harderwijk eindigde dus als tweede. Van de Guchte riep alle gemeentes tot slot op om alvast na te denken over nieuwe projecten, want ook in 2015 zal de Rabobank het Samen Sterker Fonds houden. De afgelopen vijf weken hebben de genomineerden actief campagne gevoerd in hun eigen gemeente. Dat dit aansloeg, bleek wel uit het feit dat via Facebook bijna 5.000 likes werden verzameld en dat een online stemronde onder ruim 12.000 benaderde leden ruim 4.200 stemmen opleverde. ,,Zij lieten de kracht van samen zien," aldus Van de Guchte. ,,Als bank zijn wij er trots op dat dat we hen een podium en een startkapitaal kunnen bieden, om zodoende een klein aandeel in hun (hopelijk grote) succes te mogen hebben."