Cheque voor speelplek bij Damaris

ERMELO – Vanmorgen, bij de start van Burendag 2015, schonken de bewoners van Allerbosch een cheque aan Damaris, een opvanghuis voor tienermoeders. ,,Onze kinderen hebben nu een prachtige speelplek," vertelt Hanny Scholten, één van de bewoners. ,,We gunnen de kinderen van Damaris ook een fijne speelplek.”

Ontroerd zijn Frida en Ronald Tijdeman (initiatiefnemers van Damaris). ,,Jullie kennen ons helemaal niet,” zegt Frida terwijl ze de cheque in ontvangst neemt. De bewoners van Allerbosch hielden onlangs een veiling en ze wilden een lokaal doel voor dit geld. ,,Er zijn cakes gebakken, maar ook diensten aangeboden. Zo passen wij bijvoorbeeld op de poezen van iemand uit de buurt,” aldus Scholten. De veiling bracht € 412,- euro op. ,,Daar komen nog een paar euro’s bij omdat een jongen een auto heeft gewassen.”

Omzien naar elkaar

Ook buiten deze actie staat de buurt voor elkaar klaar. Een buurt die pas zeven jaar bestaat. Ze hebben een besloten Facebookpagina en een moeder-app. ,,Als iemand iets nodig heeft voor school of even onthand zit met de kinderen, kunnen we snel reageren. Probleem opgelost!” Scholten kwam in 2008 vanuit Nijkerk naar Ermelo. ,,We dachten in een gezapige buurt te komen, maar niets is minder waar. Het is een heel gemêleerd gezelschap. Maar hier geldt wel het omzien naar elkaar.”

Speeltuin

Er was al een kleine speellocatie, maar sinds deze zomer heeft de buurt een bosachtig perceel omgebouwd tot speellocatie met schommels, klimtoestellen en een jeu de boules baan. Wethouder Esther Heutink heeft deze speellocatie vanmorgen officieel geopend. Speciaal voor Burendag zijn er ‘slacklines’ gespannen en kan jong en oud balanceren op het koord. ,,Eerst was er het idee om een klimparcours te maken,” vertelt Erica van de Burgwal. ,,Maar dat was te complex. Daarom is er gekozen voor deze ‘slacklines’, een soort spanbanden waar overheen gelopen kan worden.”
De buurt heeft een ‘Veilig verkeer- buurtlabel’. ,,Daar is heel wat over gesproken voordat het er kwam,” vertelt Scholten. Met dit besluit is er ook een drempel geplaatst om de snelheid naar beneden te brengen. ,,Je moet elkaar er ook op aan durven spreken. Anders heeft het geen zin. Maar ook de leveranciers die hier in de straat moeten zijn, moeten zich eraan houden.” De huizen zijn gebouwd in een vierkant en in deze verkeersluwe straat kunnen kinderen goed spelen. ,,Er is sociale controle en de mensen kennen elkaar goed. Deze week is het 22e kind in deze straat geboren. De oudste bewoners zijn net met pensioen. En iedereen heeft contact met elkaar. Binnenkort komen er nieuwe bewoners. Daar bakken we een cake voor.” De saamhorigheid is groot en dat is ook te merken tijdens Burendag.