Organisatoren blij verrast door elf buurten

ERMELO - Burendag in Ermelo begon voor wethouder Laurens Klappe al op vrijdag 25 september. Ook inloophuis De Parasol had zich opgegeven voor de buurtcompetitie De Leukste Straat van Ermelo en daarmee opende ze het feestprogramma. 2015 is een bijzonder jaar. Burendag bestaat namelijk 10 jaar en dat werd gevierd. Wat ooit begon als een dag waarop 500 buurten meededen, is nu uitgegroeid tot een landelijk fenomeen.

Zaterdagochtend bezocht de organisatie de Allerboschweg waar wethouder Esther Heutink een nieuwe speelplek opende. ,,Complimenten hoe hier in deze buurt is samengewerkt," meldde ze alvorens ze het lint doorknipte. Daarna probeerden jong en oud de aangebrachte 'slack lines' uit met kundige begeleiding van Arian van Arkel van Landstede Sport.

Barbeque

's Middags bezocht Klappe met assistentie vanuit het Leefbaarheidsteam vier buurten. Deelnemer vanaf het begin was de Klaverlaan, die druk doende was hun speelplek aan te kleden voor een Indian Summerparty, compleet met het maken van een wigwam en pijl en boog schieten. De Hoge Kamp, voor de eerste keer deelnemer, had een grote tent neergezet waar kinderen vogelhuisjes aan het schilderen waren. Volgens de twee organiserende buurvrouwen was decennia lang niets meer gezamenlijk gedaan in hun buurt. De Wittenkamp bereidde een barbeque voor. ,,De buurt bestaat veelal uit ouderen," vertelde Gerlinda van der Wal, organisator. ,,Iedereen vindt het geweldig om elkaar te ontmoeten." En de belangstelling van de wethouder werd zeer op prijs gesteld. Winnaar van vorig jaar, de Kamperfoeliehof, haalde ook dit jaar hun succesformule uit de kast. Voor iedereen een gezellige plek en vooral genieten van veel eten, door iedereen mee gebracht.

Spelletjes

Wethouder Jan van den Bosch bracht bezoekjes in vijf buurten en had in het Kolevaarserf gelijk de eer om (alle) eigengemaakte taarten te mogen proeven met het uitreiken van de prijs aan zijn gekozen winnaar. In de Acht Schepel deden buurtgenoten spelletjes met elkaar. ,,Geleend van de speelotheek van 'sheerenloo. Daar zijn wij lid van," vertelde organisator Jan Geitenbeek. De Tuinfluiterstraat was wederom een feest. Organisator Wilma de Vries vertelde ook dat zij veel gezamenlijk organiseren in hun buurt en dat ook mensen uit omliggende buurten vandaag gezellig mee doen met hen. Kinderen waren aan het knutselen en speelden met elkaar op een gigantische 'springkussen, meer een stormbaan'. Ieders eigen gemaakte etenswaren werden die avond met elkaar gegeten. Arie Paauwe uit de Sperwerhof stond de wethouder al van verre toe te zwaaien. Enthousiast over de grote opkomst. Op het grasveldje in de buurt instrueerde hij zijn buurtgenoten, waarvan de meesten in de tweede helft van hun leven zijn, over hoe zij het jeu de boules spel horen te spelen.

Winnaar

In de Korte Haeg waren voorbereidingen in gang. De organisatoren gaven aan heel blij te zijn met het aantal aanmeldingen. ,,Het wordt vast gezellig." Een buurtbewoner had hiervoor een poster en de uitnodiging ontworpen voor de buurtbewoners. Dit jaar vonden de wethouders het niet erg moeilijk om een winnaar te kiezen. ,,We kunnen niet meer om de Klaverlaan heen." De aanmoedigingsprijs was lastiger. ,,Het is appels met peren vergelijken." In de Hoge Kamp waren ze dan ook blij verrast met hun aanmoedigingsprijs.
De winnaar werd de Klaverlaan. De buurtbewoners waren hier uitzinnig. Zij krijgen net als de Hoge Kamp een picknicktafel, gemaakt door leerlingen van het Emauscollege. En nog belangrijker, zij ontvangen de titel en komen op de wisselbokaal te staan als 'De Leukste straat van Ermelo 2015'.