Ermelo’s cadeau van Ermelose bevolking aan Ermelose kazerne

ERMELO – Vrijdag worden de Ermelose paradetrommen tijdens een officiële ceremonie weer teruggegeven aan de Ermelose bevolking. Burgemeester André Baars zal deze trommels in ontvangst nemen om ze vervolgens weer officieel te schenken aan de KMS. Hoe zat het ook al weer met die trommels?

De drie diepe trommen die in 1949 door de Ermelose bevolking werd aangeboden aan de School Reserve Officieren Infanterie op de Jan van Schaffelaerkazerne zijn weer terug in Ermelo. In 1996 verdwenen de trommen naar het Infanteriemuseum in Harskamp en na 20 jaar zijn ze weer terug waar ze horen, namelijk op de Jan van Schaffelaerkazerne. Een aantal (oud)militairen hebben zich de afgelopen twee jaar flink ingespannen om de trommen terug te krijgen. ,,Er is er maar één die eigenlijk alle lof moet krijgen, en dat is Chris Boothof,’’ zegt Cees Moonen van de Historische Collectie, na het gesprek. Ook kapitein b.d. Ton Schouten is vanaf 2013 intensief betrokken geweest bij het terughalen. Beiden waren er druk mee, maar Boothof heeft de trommen daadwerkelijk gerestaureerd. Adjudant b.d. Boothof: ,,Het was wel heel erg leuk om te doen. En nee, ik heb geen restauratie-achtergrond. Ik zat bij de technische dienst en ben eigenlijk voertuigtechnicus. Maar, vervangen, repareren en zo heb ik daar natuurlijk geleerd. En een beetje op gevoel. Ik heb de oude foto’s bestudeerd, goed naar de oude trommen gekeken en dan kom je een heel eind.’’ Schouten vult hem aan: ,,Je hebt er wel heel veel uren ingestopt, Chris. Dat mag best gezegd worden.’’ Boothof heeft zelfs het gereedschap om onderdelen te maken eerst zelf moeten maken. ,,Ik heb tijdens de uitverkoop van de kringloopwinkel in Lelystad voor een euro veel koperen spullen gekocht. Daar heb ik toen nieuwe onderdelen van gemaakt.’’ Ook de trommelvellen waren in zeer slechte staat. Boothof: ,,Er zaten trommelvellen op de trommen die niet origineel meer waren. Ze zaten scheef en waren te klein. Ik heb bij de Firma van Weersel in Enschedé, een specialist op gebied van instrumentenrestauratie, geïnformeerd naar andere vellen. Die waren er niet meer en ik heb toen tweedehands vellen gekregen, van plastic weliswaar, maar ze zijn een redelijk alternatief. Bijzonder is dat Boothof in 1978 op de KMS zelf als tamboer bij het muziekkorps heeft gezeten. ,,Daarna heb ik er niets meer mee gedaan, maar nu kwamen de trommen weer voorbij, en zie hier het resultaat,’’ lacht Boothof.

Open Monumentendag

De trommen werden in 1949 aangeboden en ze hebben tot 1996 op de kazerne gestaan. Moonen: ,,Toen ging de kazerne op slot, de opleiding hield op te bestaan en de Jan van Schaffelaerkazerne had geen bewoners meer. De trommels zijn toen naar het Infanteriemuseum in Harskamp gegaan.’’ Hij vertelt dat de trommen in 1985 een keer zijn gebruikt door EDG, bij de opening van de nieuwe Stationsstraat. Schouten geeft aan dat hij tijdens de voorbereidingen voor Open Monumentendag 2013 getriggerd werd door de trommen. Het thema was Macht en Pracht en er was een expositie in het museum Het Pakhuis. Daar zouden eigenlijk de trommen bij moeten staan, bedacht de organisatie. Zowel kolonel Anthony Leuvering (toenmalig Regionaal Militair Commandant Noord) als kazernecommandant Peter Kees Hamstra wilden zich hard maken om dit te realiseren. Schouten: ,,Het idee liet me niet meer los en heb, met toestemming van de commandant me verder bezig gehouden om de trommen uit Harskamp te halen. Maar dat was nog niet zo eenvoudig. De beheerder van de collectie in Harskamp wilde geen afstand van de trommen doen. Ik heb nog met de kopieën van de oorkonde lopen zwaaien, maar merkte aan alles dat ze de trommels eigenlijk niet kwijt wilden.’’ Uiteindelijk konden de trommen begin 2015 toch in ontvangst worden genomen en is de commandant Baseco nu officieel eigenaar. ,,Ik heb er zelfs nog voor moeten tekenen,’’ lacht Schouten.

Poortgebouw

Tijdens hun vorige verblijf in Ermelo stonden de trommen in de kantine. Schouten: ,,We hebben uit het artillerielokaal in Weert, waar de KMS gelegerd was voordat men in Ermelo kwam, een vitrinekast kunnen krijgen. Daar staan de trommen nu te pronken.’’ De vitrinekast staat in het hoofdgebouw van de Jan van Schaffelaerkazerne. Cees Moonen: ,,De officiële oorkonde, die bij de trommen hoort, is nog opgeduikeld uit een kist die uit de Harskamp kwam en deze hangt nu in de Historische Collectie.'' Majoor Eric Jabobsz geeft aan dat dit wel tijdelijk is. ,,De ruimte van het poortgebouw wordt gerestaureerd en het is nog niet duidelijk hoe de trommen straks dan tentoongesteld gaan worden. Maar zeker is wel dat de oorkonde bij de trommen moet komen te hangen.’’ De restauratie van de paradetrommen is met een heel klein budget gerealiseerd. Schouten: ,,Het heeft bij elkaar zo’n honderdvijftig euro gekost. Maar dan moet je natuurlijk niet de uren van Boothof meerekenen.’’ De trommen zijn weer terug, evenals de originele oorkonde. De andere toebehoren, de stokken, draagriemen en de drie paar witte handschoenen zijn echter niet meer gevonden.