'Je weet vooraf nooit wat je aantreft'

ERMELO - Marinus Pul kwam bijna vijf jaar geleden bij het Ermelose brandweerkorps. ,,Vooral dat ik op deze manier iemand anders kan helpen, dat vind ik mooi.” Pul maakt deel uit van het manschap en daar heeft men er in Ermelo meer van nodig.

Op dit moment bestaat Brandweer Ermelo uit 36 enthousiaste mensen. Het verzorgingsgebied beslaat Ermelo en alle kernen. Maar het komt ook voor dat men assistentie verleent aan omliggende korpsen en bij regionale calamiteiten. ,,We hebben een goed team, maar kunnen zeker versterking gebruiken,” zegt korpscommandant Alfred van Asselt.

Jeugdbrandweer

Een speciale vooropleiding is niet nodig, passie wel. Pul liep als tiener al mee bij de jeugdbrandweer. Toen hij 18 jaar werd stroomde hij door bij het brandweerkorps. Maar dat is niet vanzelfsprekend. ,,Vaak zijn deze jongeren nog bezig met een studie of ze gaan elders werken en zijn dan niet beschikbaar voor de brandweer,” vertelt Van Asselt. ,,We zoeken mensen die overdag dichtbij de kazerne zijn. En nieuwkomers moeten tijd investeren. Ze gaan twee jaar lang een avond per week naar school en er wordt op maandagavond geoefend.”

Bevelvoerder

De brandweer Ermelo rukt gemiddeld vier keer per week uit voor brand en ongevallen. Rob van Loo is bevelvoerder, de ‘baas’ van het voertuig. Op zijn dertigste kwam hij bij de brandweer. Inmiddels is hij ook technisch medewerker bij de VNOG en combineert hij zijn passie als vrijwilliger met zijn baan. Hij verzorgt alle reparaties van uitrusting en materiaal. Overigens is er ook een vergoeding voor alle korpsleden. Gezocht wordt naar mensen die oproepbaar zijn tijdens hun werk in Ermelo. Dat blijkt steeds lastiger. Ook Ermelo heeft steeds meer forenzen en in het dorp zitten veel eenmanszaken. Marinus Pul weet het wel te combineren. ,,Ik ben in het dagelijks leven werkzaam als installatiemonteur bij het installatiebedrijf GJ Groen.” Door zijn werk heeft hij veel te maken met gas- en waterleidingen, maar ook met elektra. Pul geniet van de spanning bij de brandweer. ,,Je weet vooraf nooit wat je aantreft. Ons werk is namelijk veel meer dan alleen maar het blussen van branden. Ook moeten we assistentie verlenen bij verkeersongevallen, ongevallen met gevaarlijke stoffen, stormschade en wateroverlast.”

Informatieavond

Het brandweerkorps heeft vooral behoefte aan mensen die overdag beschikbaar zijn en dat is ook de reden dat bijvoorbeeld ondernemers, ZZP-ers, mensen die overdag thuis zijn en mensen met onregelmatige werktijden met nadruk wordt gevraagd om naar de informatieavond te komen. ,,Mensen die willen werken in een team, die altijd bereid zijn een helpende hand te bieden en van een uitdaging houden,” vertelt de korpscommandant. De informatieavond vindt plaats op 6 juni om 19.30 uur in de brandweerkazerne in Ermelo.