Afdrukken

Campagne stimuleert jeugd meer groente te eten

ERMELO/ REGIO - Deze week start de campagne ‘SnoepGroente!’ in de regio Noord-Veluwe. In Ermelo doen de Koningin Julianaschool en de Arendshorst mee. ,,Andere scholen die het lespakket willen ontvangen kunnen nog contact opnemen met JOGG like Ermelo," vult JOGG-regisseur Monique Mennen aan. 

Kinderen worden met deze campagne gestimuleerd om meer groente te eten. Boodschap van de campagne is dat het eten van groente niet alleen gezond, maar ook lekker is. ,,Veel groentesoorten zijn heel geschikt als tussendoortje of snack," zegt Mennen. ,,Zo kan het eten van groente buiten de avondmaaltijd om gestimuleerd worden." De leerlingen leren door middel van lespakketten meer over groente; over de verschillende manieren en momenten waarop groenten genuttigd kunnen worden en de manier waarop groenten geteeld/verbouwd worden. Volgens de nieuwe schijf van vijf van het Voedingscentrum is het goed wanneer kinderen van 10-14 jaar 150-200 gram groenten per dag eten. Een hoeveelheid waar lang niet alle kinderen aan voldoen.

Lespakketten

Door te proeven, voelen, ruiken en kijken, verkennen de kinderen hun eten. Daarnaast doen ze kennis over eten én ervaring op, zodat ze weten waar hun eten vandaan komt, meer nieuwe producten gaan proeven en zo meer interesse krijgen in groente. Naast de lessen krijgen de kinderen een huiswerkopdracht en eventueel een excursie/kookles aangeboden. Als aanvulling op het lespakket worden er groentebakjes uitgedeeld. Een bakje om mee te nemen naar school voor de ochtendpauze, waarin groenten naar keuze gedaan kan worden.

Deze campagne hoort bij de aanpak Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) en wordt georganiseerd door de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten. Doel van de aanpak JOGG is om met diverse lokale activiteiten een omgeving te creëren waarin kinderen opgroeien met een gezond beeld van voeding en beweging. De JOGG-gemeenten werken hierin regionaal samen met scholen, ouders, sportverenigingen, bedrijven en zorgverleners.