Geen andere locatie te vinden op 's Heeren Loo

ERMELO - Speel-o-theek ’t Leenhuys op ’s Heeren Loo sluit met ingang van 31 december 2016 haar deuren. Eind augustus werden de abonnementhouders hierover middels een brief of mail geïnformeerd.

,,’t Leenhuys is gevestigd in de oude school, een prachtig monumentaal pand op ons woonzorgpark. Dit pand gaat worden gerenoveerd en wordt het nieuwe centrum van ons park waarin diverse faciliteiten worden gevestigd. Dat is de reden dat ‘t Leenhuys uit het pand gaat. We hebben wel naar een andere locatie gezocht, maar dat is niet gevonden,’’ legt manager Janneke Bremer-Steenbergen uit. ,,De Speel-o-theek heeft veel ruimte nodig en er is geen locatie die voldoende ruimte biedt om ‘t Leenhuys in voort te zetten.’’ De abonnementhouders zijn niet blij met de sluiting. Jarenlang hebben ze allerlei aangepast speelgoed kunnen lenen en nu houdt dit ineens op. Bremer: ,,Uiteraard vinden we het zelf ook jammer dat ‘t Leenhuys moet sluiten. De Speel-o-theek is immers niet alleen een begrip op ’s Heerenloo, maar ook in Ermelo en omstreken.’’

Delen

De abonnementhouders vragen zich af of er wellicht nog een andere plek komt waar deze speciale materialen kunnen worden geleend. Bremer: ,,Op 's Heerenloo komt in ieder geval geen nieuwe uitleenmogelijkheid. Er is een plan gemaakt voor het verdelen van de spullen. Deze worden verdeeld onder de diensten en dagbestedingslocaties op het woonzorgpark zodat zij wel beschikbaar blijven voor onze cliënten. Misschien komt er een ‘sharingcorner’ in het Buurthuis of het Theehuis. Van daaruit kunnen dan door onze bewoners puzzels, Dvd’s en Cd’s geleend worden, spullen die veel geleend worden door cliënten die zelfstandig naar ‘t Leenhuys kunnen.’’ Maar, dit zal dan alleen mogelijk zijn voor bewoners van ’s Heeren Loo, en niet voor abonnementhouders. ,,Het gaat dan om echt delen van spullen met elkaar,’’ legt de manager uit. In janurai van dit jaar werden de uitleentijden nog verruimd met twee ochtenden. ,,Dat heeft er niets mee te maken en dit is ook geen bezuinigingsmaatregel,’’ legt Bremer uit. De abonnementhouders kunnen nog tot en met 16 november artikelen lenen. De laatste inleverdagen zijn dan woensdag 28 en donderdag 29 december 2016.

Speel-o-theek

Het multifunctionele uitleencentrum werd in 1997 in gebruik genomen toen, door een reorganisatie de bibliotheek, mediatheek en de speel-o-theek werden samengevoegd. Dit werd Speel-o-theek ’t Leenhuys. ’t Leenhuys werd ondergebracht in de gymzaal van ’s Heeren Loo-Lozenoord. Speel-o-theek 't Leenhuys is één van de grootste speel-o-theken in Nederland. Er kunnen meer dan 10.000 artikelen worden geleend, die zijn opgesteld in diverse themahoeken en -ruimten. Er is een ruim aanbod aan speelgoed voor kinderen tot ongeveer 12 jaar. Daarnaast worden ook decoratiematerialen en grote recreatiespelen verhuurd. 't Leenhuys is bovendien gespecialiseerd in aangepast spel- en activeringsmateriaal voor kinderen en volwassen met een beperking. Maar ook kan men in het uitleencentrum terecht voor advies en voor het bestellen van speciaal of aangepast spelmateriaal.