Afdrukken

Jurjen Bast neemt taken over

ERMELO – Dit weekend neemt korpscommandant Alfred van Asselt afscheid van het brandweerkorps Ermelo. De reorganisatie van de korpsen in de Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland is gerealiseerd en Van Asselt draagt zijn taken over aan Jurjen Bast, de nieuwe postcommandant.

Sinds 1 januari 2014 is de brandweer geen onderdeel meer van de gemeente Ermelo, maar maakt het deel uit van de Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland (VNOG). ,,De insteek is dat dit goedkoper en efficiënter is,” legt Van Asselt uit. De Elspeter stopt overigens niet met zijn werk bij de brandweer. Hij blijft vrijwilliger bij het Elspeetse korps, daarnaast krijgt hij een andere rol bij de VNOG. ,,Er is een nieuwe organisatiestructuur ontstaan en ik ga me richten op incidentenbestrijding.” De VNOG bestaat uit 22 gemeenten die samenwerken in zes clusters.

Veranderingen

De leiding van cluster Veluwe West lag tot nu toe bij clustercommandant Klaas Noorland. ,,Hij wordt regisseur natuurbranden, een specialisme wat enorm belangrijk is in deze omgeving met zoveel natuur.” Van Asselt legt uit dat de volle slagkracht in deze regio blijft en dat de burger niks merkt van de veranderingen binnen de organisatie. Van Asselt zelf neemt formeel weliswaar afscheid, maar fysiek gaat hij nog niet weg. ,,Ik krijg het gebied met zeven posten van Putten tot Hattem. Daardoor kan ik voorlopig ook nog in Ermelo zijn.” Dat ervaart Bast ook als heel prettig aangezien hij daardoor nog een aantal zaken met Van Asselt afstemmen.

Samen uit, samen thuis

Jurjen Bast wordt het eerste aanspreekpunt voor het Ermelose korps. ,,Inlevingsvermogen, dat wordt van mij gevraagd. Ik zal een aantal bestuurlijke zaken moeten vertalen naar de vrijwilligers.” Vertrouwen is voor Bast het sleutelwoord en dat heeft niets te maken met rangen. ,,Ik zeg altijd verstand zit in je hoofd, niet op je schouders.” De nieuwe postcommandant is een teamplayer en binnen het brandweerkorps geldt dan ook de slogan ‘samen uit samen thuis’. De kunst is om dingen samen met onze vrijwilligers op te pakken en ze vooral het gevoel te geven dat ze het zélf hebben gedaan!” De brandweerkorpsen hebben afscheid genomen van de vertrouwde clusterstructuur dat plaats heeft moeten maken voor een kolommenstructuur. ,,Eigenlijk hebben we nu een groot brandweerkorps met 56 locaties. En de brandweerposten blijven in takt,” bevestigt Van Asselt.