GGz zorg blijft, maar met minder gebouwen

ERMELO – Veel Ermeloërs zijn nieuwsgierig naar de toekomstplannen voor Landgoed Veldwijk. Ruim tweehonderd belangstellenden waren vanavond dan ook aanwezig op de informatieavond die GGz Centraal en de Gemeente Ermelo hadden georganiseerd.

Wethouder Jan van den Bosch opende de avond en legde het doel van de avond uit. Er worden geen definitieve plannen gepresenteerd, maar een presentatie van de gebiedsvisie die door GGz Centraal als eigenaar van Landgoed Veldwijk, en de gemeente Ermelo zijn bedacht. Albert van Estrik van de Raad van Bestuur van GGz Centraal legde uit dat er door beide partijen een plan is ontwikkeld wat met het landgoed te doen. Hij benadrukte dat de GGz-zorg niet zal verdwijnen, dat wel de bedden worden afgebouwd, maar de ambulante zorg zal toenemen. Een groot gedeelte van het landgoed en de gebouwen worden dus niet meer gebruikt voor de zorg en daarvoor komt er ruimte voor herontwikkeling van het terrein. De plannen daarvoor zijn door het gerenommeerde ingenieurs- en adviesbureau Arcadis uitgewerkt in een structuurvisie en zal uiteindelijk worden vastgesteld door de gemeenteraad. Men is bezig met een derde partij die de plannen vervolgens gaat oppakken en de ontwikkeling van het terrein gaat uitwerken en realiseren. En hoewel al enige tijd de naam van een grote projectontwikkelaar de ronde doet, wil noch de gemeente, noch GGz Centraal noch de ontwikkelaar zelf dit nu al bevestigen. We houden het dus nog maar even voor ons.

Respect voor historie

Merijn van Essen van Arcadis gaf een presentatie over de opgestelde structuurvisie van Landgoed Veldwijk, inclusief De Hooge Riet. Een structuurvisie is een richtinggevend toekomstbeeld waar iedereen nog wat van mag en kan vinden. Uiteindelijk zal de Gemeenteraad de zienswijze gaan bespreken en vaststellen. ,,We willen met dit plan ruimte bieden aan nieuwe, duurzame ontwikkelingen met behoud van natuur- en cultuurhistorische waarden,’’ vertelde Van Essen. Er is door Arcadis ook teruggekeken naar het ontstaan van het gestichtsterrein en daarvan zijn ook weer enkele onderdelen verwerkt in het nieuwe plan. ,,We laten het oude lanenstelsel weer terugkomen evenals een aantal zichtlijnen op het terrein. Daarbij moet het wel een geheel blijven zodat het als landgoed herkenbaar blijft.’’ Het landgoed is verdeeld in een aantal zones: Natuur en bos, cultuurhistorie en uiteraard de zorg. In elk van deze zones zijn sferen verwerkt: Bossfeer, Campus Monumentaal en Half open rommelig. Op enkel delen van het landgoed si mogelijkheid voor nieuwe ontwikkelingen, zoals woningbouw. De bestaande monumentale gebouwen biedt mogelijkheden voor herbestemming.

Woningen

Hoewel er niet op uitvoering werd ingegaan, beantwoorde Van den Bosch toch een vraag met betrekking tot woningbouw. ,,In het gebied zouden ettelijke honderden woningen mogelijk kunnen zijn, maar uiteraard hangt dit vooral af van de uitwerking van de plannen en de invulling van het terrein.’’ Na de presentatie konden de aanwezigen vragen stellen aan de verschillende partijen: GGz Centraal, Gemeente Ermelo en Arcadis, maar ook aan de aanwezig raads- en commissieleden. Opvallende afwezigen waren overigens de leden van de klankbordgroep die in de voorbereiding van de structuurvisie hebben mogen meedenken. Iedereen kan tot 15 februari reageren op de plannen (inspraakperiode), waarna de bruikbare reacties zullen worden verwerkt en aangeboden aan de Gemeenteraad.