Veel bewondering voor inzet omwonenden

ERMELO - Is de hoorzitting over de bouwplannen Postlaantje/ Kerklaan een wassen neus of kan de gemeenteraad met de opgedane informatie nog van standpunt veranderen? Hoe kijken Ermelose volksvertegenwoordigers naar dit traject nu Uwoon de bouwplannen al voor besluitvorming ter inzage heeft gelegd?

Aanstaande maandag is er in De Dialoog een inloopbijeenkomst waar de ontwikkelende partij Uwoon haar plannen voor de locatie Kerklaan/ Postlaantje toe zal lichten. Wie een zienswijze wil indienen, moet dit doen voor 9 februari, drie dagen na de geplande hoorzitting. Uwoon wacht deze hoorzitting niet af en zet haar plan alvast door. ‘Onempathisch handelen’ noemt Bart van der Knaap (BurgerBelangen Ermelo) dit. ,,Het betreurt onze fractie dat de gemeente samen met Uwoon deze plannen nu presenteert. Onze wens is dat de hoorzitting niet door enige, voorbarige procedure wordt gehinderd.” Karel de Greef (CDA) hoopt dat de woningcorporatie toch nog samen met omwonenden naar andere inzichten wil kijken en dat de hoorzitting wellicht moet worden uitgesteld. ,,Dan laten ze zien dat ze als een broedende kip op zoek zijn naar een oplossing," zegt hij. ,,Ik heb initiatiefnemers ook geadviseerd om samen met Monique van Balen (directeur/ bestuurder van Uwoon) eruit te komen om de boel los te trekken." Volgens hem is nu de raad niet aan zet. Wel vindt hij dat deze intensieve bebouwing uitstraalt naar de omgeving en dat men daarom ook gezamenlijk om de tafel moet. ,,Uwoon speelt heel erg 'verdeel en heers'."    

Betrouwbare overheid

De raad zal moeten vaststellen of het stedebouwkundigplan dat Uwoon nu presenteert past binnen de gestelde kaders. ,,Wij waren het al niet eens met de kaders,” zegt Leo van der Velden (SGP). ,,In deze situatie moet je piramidevormig bouwen, hoog in het midden en laag naar de randen. Niet andersom zoals Uwoon heeft bedacht.” Ten aanzien van de hoorzitting gebruikt hij synoniemen voor de term wassen neus. Ronald van Veen (ChristenUnie) kijkt daar anders naar. ,,De hoorzitting is voor ons heel belangrijk om inzicht te krijgen in het proces. ,,Als raad hebben we het college opdracht gegeven om partijen bij elkaar aan tafel te krijgen. We willen graag weten hoe dat gegaan is.” Volgens Van Veen staat dit los van de beoordeling van bouwplannen. ,,Anders ben je geen betrouwbare overheid.” Van Veen is van mening dat er bij aanvang veel mis is gegaan in de communicatie. ,,Dat had zeker beter gekund. Ook heb ik veel bewondering voor omwonenden en hun enorme doorzettingsvermogen, los van de plannen en de resultaten.” Voor De Greef is de houding van omwonenden heel productief. ,,Het is belangrijk om geen actiegroep te beginnen. De plannen Ritzen zijn dan ook zeker niet alleen voor omwonenden. Het uitgangspunt is om iets goeds voor Ermelo te realiseren." 

Corporatie als projectontwikkelaar

Eind vorige eeuw hebben veel woningcorporaties naast het beheer en verhuur van sociale huurwoningen steeds meer commerciële activiteiten opgestart, waaronder projectontwikkeling. ,,Daar kun je van alles van vinden, maar dat was zo. Gelukkig is dat nu bij wet verboden. Maar er resten ons nog een paar projecten,” zo legt het CU-raadslid uit. Overigens vinden alle partijen dat er iets moet gebeuren op deze veelbesproken locatie. Het plan dat vorig jaar op tafel lag, kende echter verschillende tekorten: het had te weinig parkeerplaatsen, geen woningbouwprogramma dat doorgaans ten koste gaat van starterswoningen, het verdwijnen van historische bomen en gezichtsbepalende panden. ,,Voor de VVD is parkeren op eigen grond van essentieel belang,” stelt Monique van den Broek (VVD). ,,Parkeren op een parkeerplaats achter het kantoor van Uwoon is dus niet toereikend.” De VVD vindt het een moeilijk dossier. ,,Het is heel jammer dat Uwoon al plannen heeft ingediend. Ik snap het wel, maar het verdient zeker geen schoonheidsprijs.” Van der Knaap snapt de houding van het college niet. ,,Dat zij enerzijds de suggestie doet om een hoorzitting te organiseren en anderzijds het plan in een bestemmingsplanprocedure doet en een voorlichtingsavond organiseert. In Den Haag bestempelt de politiek daar zoiets als ‘knetter gek’. Hier in Ermelo gaan we gelukkig respectvol met elkaar om en noem ik het maar onbegrijpelijk en onhandig.”

Communicatie

Overigens melden alle raadsleden dat men aan verschillende kanten wordt benaderd. Uwoon-medewerkers willen in gesprek voorafgaand aan de hoorzitting. Ook worden de plannen van architect Ritzen nu breed verspreid. Het Plan Ritzen laat zien dat er meer wordt gekeken naar ruimtelijke indeling van openbare ruimten. Daartegen heeft Uwoon ook niet stil gezeten en het plan op een aantal punten aangepast. ,,Hiervoor wil de raad juist een hoorzitting. Dan zal worden gekeken naar de communicatie tussen Uwoon en omwonenden, maar ook naar de kwaliteiten van de plannen,” aldus Van der Knaap. ,,Het lijkt allemaal wat ongelukkig,” stelt Anneke Knoppert (Progressief Ermelo). ,,Overigens mag het college doen wat het gedaan heeft. De plannen liggen nu ter inzage, maar de uiteindelijke bespreking moet nog worden geagendeerd.” Knoppert ziet het tijdspad dus niet als probleem. ,,Het is alleen ontzettend lastig uit te leggen.” Ze vindt het goed te zien dat omwonenden zich betrokken voelen en meedenken. ,,Overigens is dat niet hetzelfde als je zin krijgen. Wat ik wel een beetje wonderlijk vind, is dat men met een eigen plan is gekomen. Ze zijn geen eigenaar van de grond.” Een vergelijking: Iemand koopt een bouwkavel en de architect maakt een tekening die past binnen de kaders, maar de buurman wil dat er een ander gebouw verrijst en komt met een tekening zoals hij wil dat de eigenaar gaat bouwen. Wellicht heeft het te maken met de functieomschrijving van een woningcorporatie. ‘Uwoon is er voor mensen die niet de mogelijkheid hebben een woning te kopen of in de vrije sector te huren.’ Of speelt mee dat er in dit project veel gemeenschapsgeld is gestopt? Mogen burgers dan meedenken? ,,Dat is toch wat we als raad willen stimuleren,” stelt Monique van den Broek. ,,We moeten luisteren naar elkaar. Volgens mij hebben beide plannen iets moois.”