'Er rust een taboe op kaalheid'

ERMELO - Haar is symbool van kracht en gezondheid en bepaalt ook voor een belangrijk deel iemands zelfbeeld. Daarom kan haarverlies het zelfvertrouwen aantasten. Haarwerkspecialist Daniëlle Dekker van Het Haarhuys helpt mensen daarom met haarwerk.

Iedereen kan ermee te maken krijgen: haarverlies door chemotherapie of Alopecia. ,,Over een bril of een gehoorapparaat doen mensen minder moeilijk, maar over haarproblemen valt nauwelijks te praten,” weet Dekker. In haar salon aan de Bulderweg 8 in Ermelo helpt ze mensen met een passende oplossing. Eén van haar klanten, Irene Vrijdag, vertelt hoe belangrijk dit is. ,,Ik kreeg in 2011 borstkanker. Toen had ik al een vorm van Alopecia.” De chemobehandeling maakte het haarprobleem alleen maar groter en de onzekerheid nam toe. ,,Ik voelde me er echt ongelukkig bij.”

Kaalheid

Alopecia kan zich uiten in kale plekken, maar ook in totale kaalheid. Dan blijven er een aantal keuzes over zoals wel of niet dragen van een haarwerk en het wel of niet vertellen aan je omgeving. ,,Ik ben er heel open over, maar je merkt dat er best een taboe op rust.” Irene Vrijdag heeft twee haarstukjes in een tas; cavia’s noemt ze ze. Zelf draagt ze nu het liefst het haarstuk van Het Haarhuys. Ze kan het heel goed zelf aanbrengen en klikt het vast aan haar eigen haar. Kleurverschil is nauwelijks te zien. ,,Dat komt ook doordat het haarwerk gemaakt is van natuurlijk haar,” aldus Daniëlle Dekker. Tussendoor loopt haar klant meermalen naar buiten met een spiegel om ook bij daglicht de kleur te toetsen. ,,Door de ligging van mijn bedrijf in het buitengebied kan dat ook,” zegt de specialist. ,,Ik kan privacy hier waarborgen.”

Geaccepteerd

Irene Vrijdag kan zich niet meer voorstellen dat ze zonder haarwerk de deur uit gaat. Vroeger ‘plakte’ ik met lak, maar op de fiets blijft dat niet zitten. Met mijn nieuwe haarwerk ben ik zelfverzekerder en weet ik dat mijn haar goed zit.” Bij vrouwen is kaalheid absoluut niet geaccepteerd. Bij Het Haarhuys vinden mensen begrip voor het probleem. ,,Je hebt het gevoel dat Daniëlle snapt wat Alopecia voor iemand betekent. En wat heel fijn is, is dat ze een op een werkt en alle aandacht voor je heeft.” De Ermelose regelt ook de financiële afhandeling voor haar klanten. ,,De prijs van een haarwerk kan sterk variëren, maar een groot deel wordt vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Afhankelijk van een eventuele aanvullende verzekering blijft er een eigen bijdrage over. Door dit voor mijn klanten uit te zoeken, wil ik ze vooral ontzorgen,” aldus Dekker. Met een enorme ervaring in het kappersvak heeft ze zich toegelegd op het aanmeten van confectiehaarwerk en pruiken. Het Haarhuys is hiermee de specialist van de Noordwest Veluwe. Voor meer informatie: www.hethaarhuys.com of tel. 06 13 09 98 67.