Afdrukken

Playa del Ermelo mooiste sportinitiatief

ERMELO – In haar galajurk met glitters kwam de 9-jarige Gwen Scholten haar prijs als Sporttalent van het Jaar in ontvangst nemen. Het meisje werd in 2023 Nederlands damkampioen en eindigde als achttiende op het WK dammen in Polen.

,,Van wie heb jij zo goed leren dammen,” vroeg presentator Roy van Boven haar. ,,Van mijn damtrainer Bert,” antwoordde Gwen Scholten nuchter. Het meisje stond flink in de spotlights tijdens de Sportverkiezing, het jaarlijkse evenement om de lokale sporthelden te eren. Dit gebeurde in de theaterzaal van het Huis van Ermelo.

Gerben Vastenhoud

,,Er zijn maar liefst 4600 stemmen uitgebracht,” vertelde burgemeester Hans van Daalen in zijn openingstoespraak. ,,Daarmee is duidelijk dat het leeft!” Deze avond is wat hem betreft een mooie gelegenheid om de sporters voor het voetlicht te brengen. Het programma werd aan elkaar gepraat door de presentatoren Roy van Boven en Marlous Janssen.
Naast de Sportman en Sportvrouw van het Jaar, was er ook een prijs voor het Sportinitiatief. Die prijs ging naar Gerben Vastenhoud. Hij organiseert sinds 2022 het beachvolleybaltoernooi Playa del Ermelo. En met succes. Wethouder Sarath Hamstra: ,,Ik word blij als mensen initiatief nemen en bijdragen aan de samenleving. En als je dan ook mensen in beweging weet te krijgen, dan heb je mijn hart al gestolen.” Vastenhoud was enorm verrast met de prijs. ,,Je organiseert het evenement niet om dit soort prijzen te winnen, maar het is wel heel leuk! Het wordt dus gewaardeerd.”

Sportiefste school

In totaal werden acht sporthelden benoemd in de categorieën als Sportman, Sportvrouw, Sporttalent, Sportinitiatief, Sportploeg, Sportvrijwilliger en Sportfoto van het Jaar. Vorig jaar is er een nieuwe categorie geïntroduceerd: de 'Sportiefste Basisschool'. Dit jaar was de eer aan basisschool De Klokbeker. Sportman van het Jaar werd Wessel Bosch, clubkampioen MC Volgas. Hij rijdt in de 500cc A klasse. Afgelopen jaren heeft hij bijna alles gewonnen waaraan hij heeft deelgenomen. ,,Een mooie bekroning op mijn sportcarrière,” zegt Bosch na afloop. Hij is kortgeleden gestopt met de sport.

Running Blind

Voor Reenine Stoute was de titel Sportvrouw van het Jaar een complete verrassing. Het is een enorme waardering voor de blinde sporter. Ze heeft het afgelopen jaar met haar buddy de Zeven Heuvelenloop gelopen en deelgenomen aan de Halve Marathon van Ermelo. ,,Het is geweldig om op deze manier te genieten van de buitenlucht. Mijn droom is dat er in Ermelo een Running Blind team komt voor mensen met een visuele beperking.” Rolstoelbasketbalteam DeVeDo1 werd Sportploeg 2023. Dit team werd vorig jaar landskampioen in de Eredivisie en heeft alle wedstrijden op rij gewonnen. Deze sporters kregen de medaille omgehangen door sportcommentator Evert ten Napel. Hij benadrukte in zijn toespraak het belang van samen sporten.
Tot slot werden ook de sportvrijwilligers voor het voetlicht gebracht. Dit jaar was het Gangel van Looijengoed, die zich al decennia lang belangeloos inzet voor voetbalvereniging EFC'58. Hij is inmiddels ook benoemd tot lid van verdienste. Fotograaf Dimitri Steijlen kreeg de prijs voor de beste sportfoto.