Speciaalbieren zijn hot

ERMELO - Bier is populair, en in het bijzonder de speciaalbieren. Dat bewees Jan van Wilgenburg gisteren en vandaag weer eens tijdens het jaarlijks Burgbierfeest. Duizenden glazen bier kwamen deze twee dagen uit de tap.

Er wordt in Nederland dit jaar meer dan 8 procent speciaalbier gedronken dan vorig jaar. Ook het buitenland heeft het Nederlands speciaalbier ontdekt. Zelfs de betere restaurants gebruiken steeds vaker Nederlands speciaalbier in hun recepten. Voor Jan van Wilgenburg van Burgbieren niet echt een verrassing. Hij kan het weten ook, immers Burgbier verkoopt inmiddels zo’n 2000 verschillende soorten bier in z’n winkel waaronder een paar honderd uit Nederland. Gisteren en vandaag werd het bierfeest voor de 21e keer gehouden. ,,Maar, dit kost net zoveel tijd en moeite als de eerste keer,’’ legt Van Wilgenburg uit. ,,De eerste keer was het nog onbekend en moest ik veel moeite doen om zes brouwerijen naar Ermelo te halen.’’ Het is druk, erg druk. Maar Van Wilgenburg zit er relaxed bij. Mét een biertje natuurlijk. ,,Ja, het loopt goed door. Vanmiddag wel drukker dan gisteren. Overigens was het toen ook gezellig druk. Maar het was wel te verwachten dat het vanmiddag extra druk zou worden. En het mooie is dat ik alleen maar positieve reacties krijg. En je ziet het, de sfeer is goed.’’

Buiten de lijntjes

Dat beaamt ook Jeroen Linnenkamp van brouwerij Rock City Beer uit Amersfoort. Linnenkamp, van oorsprong een Ermeloër, heeft er duidelijk plezier in. ,,Ja, ik ben in Ermelo geboren en kwam hier zelf ook altijd naar toe. Nu ook weer veel bekenden gezien en gesproken.’’ Wat betreft hun bier doen ze het toch wat anders dan hun collega’s. ,,We zijn nu zo’n 2½ jaar bezig. En om anders te zijn moet je een beetje buiten de lijntjes kleuren en dat doen we. Bijvoorbeeld bij de Koene Ridder, een heerlijk ongefilterde trippel bier van Amerikaanse hop,’’ legt Linnenkamp uit. Maar ook de Phoenix Weizen, met meer hop en met een extra frisje, smaakt prima. De mooiste naam van de aanwezige brouwerijen is toch wel De Blauwe IJsbeer uit Nieuwpoort (ZH). Deze jonge brouwerij is hier voor het tweede jaar en geniet. ,,Hartstikke super, kijk maar eens om je heen hoeveel mensen er zijn,’’ vertelt Ingrid enthousiast onder het tappen door. Ze tapt een blonde Barleybier met een prachtige naam. ,,De Klapschaats IJsbeer is een sterk blond bier van hoge gisting. Het heeft een zachte, iets zoetige smaak met een krachtig aroma en bevat 9.5 % alcohol.’’ Hun Weisbier heet overigens toepasselijk Weijsbier!

Hobby

Er staat nog een beer op het bierfeest: De Kleine Beer uit Lemmer. De naam heeft een andere achtergrond dan die van de IJsbeer. De Kleine Beer is genoemd naar zijn oprichter de Fries Bernd Beersma. ,,We komen hier voor de gezelligheid, maar ook voor Jan en Tineke. We kennen ze al jaren en hebben goed contact. En het is hier ook wel bijzonder. Meestal staan er op een festival of bierfeest zo’n 16-17 brouwerijen, hier ruim 30!’’ Beersema staat hier niet alleen om z’n bieren te verkopen. ,,Nee, het is sowieso goed voor de contacten. Je spreekt de klanten nu eens een keertje. En het blijkt dat toch wel veel mensen ons kennen.’’ De Kleine Beer brouwt sinds 2013 en heeft elk jaar wel een speciaal biertje voor de zomer. Dit jaar is het de Dutch Summer Wheat Ale, een zomers biertje voor op het terras. ,, Elke zomer maken we samen met Rock City Beer een speciaal zomerbier. Vanaf 1 augustus is dit de Dutch Summer, een heerlijke verfrissende wheat ale met cascade & amarillo van 4.7%.’’ Wat dat betreft is voor Beersma hiermee de zomer begonnen.