Afdrukken

Duisternis staat centraal

ERMELO - Op zaterdag 29 oktober wordt landelijk op tal van locaties de Nacht van de Nacht gevierd. De beleving van en aandacht voor de duisternis staan daarbij centraal. Ook bij de Ermelose schaapskooi zijn van 19.30-22.00 uur tal van activiteiten voor alle leeftijden. Door telescopen kan naar sterren en sterrenbeelden worden gekeken; er zijn nachtexcursies, presentaties over nachtdieren, vleermuizen en wild, voor de kinderen wordt er een spannend verhaal in het donker verteld en ze kunnen zich laten schminken. Alle activiteiten zijn gratis.

Doedelzakspeler Jan van Doornum luidt vanaf 19.00 uur de Nacht van de Nacht bij de schaapskooi in. Bezoekers worden op muzikale wijze welkom geheten. Het accent van de avond ligt op het ‘beleven’ van de duisternis en de stilte van de nacht. Niet voor niets is hiervoor als locatie de schaapskooi van Ermelo uitgezocht. Gelegen in het buitengebied aan de rand van de Ermelosche Heide, met weinig lichtvervuiling en een wijds uitzicht, is het een ideale plek voor dit evenement. Alleen in het bezoekerscentrum brandt licht; eromheen is het nagenoeg donker.

Sterrenbeelden

In het weiland bij de schaapskooi staan twee telescopen opgesteld om de sterren en sterrenbeelden van dichtbij te kunnen bekijken. De sterrenbeelden worden met een laserpointer aangewezen. Vanaf het bezoekerscentrum vertrekken regelmatig gegidste nachtwandelingen over de Ermelosche Heide. Af en toe wordt er stil gestaan om te luisteren naar vogels en andere nachtgeluiden. Op de bovenverdieping van het bezoekerscentrum zijn korte lezingen over vleermuizen, nachtvogels en wild(aanrijdingen). Er is een doorlopende presentatie van natuurfoto’s van Bart Stornebrink. Voor de kinderen wordt er een spannend verhaal in het donker verteld bij de schaapskooi. Ook kunnen ze zich laten schminken als spin of vleermuis. In de hooischuur wordt de beweging van sterren en planeten op een groot beeldscherm uitgelegd. Als het die avond bewolkt is zal aan de hand van een Tellurium worden verklaard hoe de bewegingen van de zon en de maan de seizoenen op de wereld bepalen. Deze avond wordt georganiseerd door de stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo (NMP Ermelo), de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV), Stichting voor Natuur- en Milieubescherming Putten (SNMP), de Sterrenvereniging Astra Alteria uit Putten, het Groennetwerk en de Stichting Schapedrift Ermelo.

De Ermelose schaapskooi is per auto te bereiken via de Drieërweg tussen Ermelo en buurtschap Drie. Op de kruising met de Postweg (een zandweg) staat een verwijsbord. www.schapedrift.nl