Afdrukken

Macbook bevat unieke muziekopnames

ERMELO - Vrijdagavond werd er ingebroken in het huis aan de Maximalaan 5 in Ermelo. Twee mannen gingen er met een Macbook, enkele sieraden, een camera en telefoons vandaar. ,,Op mijn Macbook staat de back-up van muziekopnames van onze Ierse Folkband,” vertelt Hans Jonkman, zichtbaar aangedaan. ,,De cd zou over twee weken ter perse gaan. Het ruwe materiaal is nu verloren.”

De inbrekers zijn drie kwartier in de woning geweest. De bewoners waren op dat moment niet thuis. ,,De mannen zijn systematisch te werk gegaan,” aldus Jonkman. De diefstal betreft vooral spullen van emotionele waarde. ,,Ze hebben een horloge van mijn vrouw meegenomen, een erfenis van haar oma. Ook andere sieraden zijn verdwenen.” De inbrekers staan uitgebreid op de camera die de woningeigenaar had geïnstalleerd. ,,Je kunt daarbij zien dat ze rustig rond de woning lopen,” vertelt Jonkman. Het jonge gezin vindt het verschrikkelijk dat de ongenode gasten in hun huis zijn geweest. ,,Dat voelt verschrikkelijk. Dat ze ook in de kamers van onze kinderen zijn geweest… Dan komt er toch een soort beschermingsdrang in me op.”

Rouwproces

De politie heeft inmiddels uitgebreid onderzoek gedaan. ,,Deze mensen hebben zeer adequaat geholpen, heel professioneel. Ook de technische recherche heeft sporenonderzoek gedaan.” Hans Jonkman merkt dat het hele gebeuren een soort rouwproces tot gevolg heeft. Het roept nu vooral boosheid op. ,,Vooral de Macbook en de sieraden zijn voor ons erg belangrijk. Daar weegt geen verzekeringsgeld tegenop.” Zijn trouwheeft de ringen van haar ouders, die overleden zijn, om laten smelten tot een nieuw sieraad. Ook dit is uit het huis ontvreemd. ,,Het idee dat ze door onze spullen zijn gegaan, in onze kasten zijn geweest…”

CD release

Het gezin heeft veel warmte gevoeld van de buurtbewoners. ,,Er wordt enorm meegeleefd,” vertelt Jonkman. De wijk heeft een Buurt WhatsAPP en dat kan ook bij deze inbraak belangrijk zijn. ,,Er waren die avond laat collectanten in de wijk. Zij hadden een Brabants accent,” aldus Jonkman. Wellicht dat de inbrekers deel uit maakten van een groter team. ,,Dat moet de politie onderzoeken, maar wij sluiten dat niet uit. Ik vind het sowieso vreemd dat er om half tien ’s avonds nog gecollecteerd wordt.” Hij hoopt dat vooral de Macbook en de sieraden weer tevoorschijn komen. ,,Onze Ierse en Schotse Folkband Volluk werkte toe naar de cd-release. Het is verschrikkelijk dat de muziekopnames weg zijn.” De video’s zijn te zien op Facebook. Wie informatie heeft kan bellen met de politie op 0900 88 44.