Afdrukken

Dit zijn de regels en boetes omtrent autoverlichting

ERMELO/ REGIO - In de nacht van 24 op 25 oktober is het weer zover: de klok gaat een uur terug en de wintertijd gaat in. Het daglicht schuift een uur op, waardoor het 's ochtends eerder licht is en 's avonds eerder donker wordt. Dat betekent dat de tijd ook weer aanstaande is dat we in het donker terugrijden van het werk. Hoog tijd dus om nog eens na te gaan hoe het zat met de regels en boetes omtrent de verlichting aan je auto.

Rijden met defecte verlichting

Het is de verantwoordelijkheid van de automobilist om ervoor te zorgen dat alle verlichting op jouw auto naar behoren functioneert. Omdat je het vaak zelf niet merkt als er een licht minder goed of zelfs niet werkt, is het daarom verstandig om het een keer bewust te controleren in donkere omstandigheden. Wanneer men toch met defecte verlichting rijdt, riskeer je een boete van minimaal 90 euro en maximaal 140 euro. Dat boetebedrag is afhankelijk van of je binnen of buiten de bebouwde kom aan de kant gezet wordt. Buiten de bebouwde kom is de boete hoger, omdat daar door hogere maximumsnelheden en spaarzamere straatverlichting de risico’s van rijden met defecte verlichting ook groter zijn. Als je geluk hebt, krijg je geen boete als je het probleem ter plekke kan oplossen. Dan moet je dus wel reservelampjes aan boord hebben. Dit is overigens geen garantie, maar het geluk van het treffen van een goedgemutste agent.

Sierverlichting

Je auto mag niet te weinig verlichting hebben dus, maar te veel is ook niet toegestaan. Denk daarom nog maar een tweede keer na voordat je accessoires met ledverlichting of neonverlichting koopt om aan je auto te bevestigen, want je riskeert er een boete van 140 euro mee. Dat geldt overigens voor extra verlichting aan de buitenkant van de auto. Voor binnenverlichting bestaat er geen regelgeving, maar de kans dat je met te veel licht in de cabine ook aangehouden wordt is zeker aanwezig als deze verlichting van buitenaf te zien is.

Groot licht

Groot licht mag je binnen én buiten de bebouwde kom in het donker gebruiken als je geen tegenligger tegenkomt. Zit je vlak achter een ander voertuig, dan is het gebruiken van groot licht verboden. Gebruik je het ten onrechte, dan staat daar een boete van 140 euro op. Sein je naar een ander met je groot licht, dan mag dat ook niet. De boete daarvoor bedraagt 90 euro.

Onterecht mistlicht voeren

Je hebt als het goed is werkende mistlampen op je auto, maar wanneer mag je ze gebruiken? Dat mag allen bij mist of sneeuwval die ervoor zorgt dat het zicht beperkt wordt tot minder dan 50 meter. In het geval van zware regen mag je je mistachterlicht niet gebruiken. Als je de mistlichten gebruikt, hoeven de dimlichten niet aan. Gebruik je je mistlicht ten onrechte of verkeerd, dan staat daar een boete van 140 euro op. Deze lampen produceren namelijk een zeer fel licht dat in alle andere omstandigheden (onnodig) vervelend is voor andere weggebruikers.

webvertising