Afdrukken

Introductie Europese rivierkreeft dichterbij 

ERMELO - Natuurmonumenten herstelt de Groevenbeek op landgoed Oud Groevenbeek. Door een dalende grondwaterstand staat in de beek steeds minder water. Met het herstel zal vaker een stromende beek te zien zijn op het landgoed. Bovendien komt de introductie van de Europese rivierkreeft hiermee een stapje dichterbij.

De laatste decennia zijn de Groevenbeek en de Volenbeek door een dalende grondwaterstand steeds minder water gaan voeren. “Het beeld van een stromende beek met bijbehorende planten en dieren hoort echt bij dit landgoed, maar was verdwenen”, zegt Wilco Zwaneveld, boswachter van Natuurmonumenten. “We hebben een kleilaag op de bodem aangebracht en hopen dat daardoor de beken weer snel vol komen te staan”.

Europese rivierkreeft

Het bekenstelsel met de vijverpartij op het landgoed is in potentie een geschikt leefgebied voor de zeldzame Europese rivierkreeft. Door het aanbrengen van een kleilaag die voorkomt dat het water in de zandgrond wegzakt wordt het water in de beek langer vasthouden. Zo ontstaat een veilig leefgebied voor de beschermde inheemse rivierkreeft. Natuurmonumenten, de provincie Gelderland, die dit project mede mogelijk heeft gemaakt, en de Universiteit Wageningen werken samen om de bedreigde Europese rivierkreeft onderdak te bieden op Landgoed Oud Groevenbeek.

Grondwateronttrekking door Bosbad Putten

De Gemeente Putten en het Waterschap Vallei en Veluwe doen de komende twee jaar onderzoek naar de oorzaak van de dalende grondwaterstand. Zij onderzoeken onder andere of er een verband is tussen het onttrekken van grondwater door het aangrenzend gelegen Bosbad Putten en het droogvallen van de Groevenbeek.

Papiermolen

De Groevenbeek loopt over het landgoed Oud Groevenbeek, voedt de vijver voor het landhuis en komt uiteindelijk uit in de Volenbeek. De beek is van oorsprong een spreng - een gegraven beek - die in de 17e eeuw werd gebruikt voor de aandrijving van de papiermolen De Telgtermolen. Deze molen is eind 19e eeuw gesloopt. Landgoed Oud Groevenbeek is de trots van Natuurmonumenten op de Noordwest-Veluwe. De sfeer van het landgoed brengt je honderd jaar terug in de tijd. Het was vroeger een zelfvoorzienend landgoed. Veel daarvan is bewaard gebleven en de diverse gebouwen hebben de beschermde status van Rijksmonument, zoals de Jugendstil villa, de druivenkas, het koetshuis en de watertoren.