Afdrukken

'Je kunt niet tot in het oneindige hetzelfde blijven doen'

ERMELO - De Boeldag heeft een nieuwe voorzitter. Dominee Peter Verbaan heeft na elf jaar de voorzittershamer moeten teruggeven omdat hij bevestigd is in Ede. En omdat een nieuwe predikant nog even op zich laat wachten heeft het bestuur Eddy Bilder gevraagd de honneurs tijdelijk waar te nemen. Bilder, in het dagelijks leven burgemeester van de gemeente Zwartewaterland, is al van kinds af aan betrokken bij de Boeldag. ,,Natuurlijk wil ik deze taak tijdelijk op me nemen,” zegt hij enthousiast.

Bilder maakte al onderdeel uit van het bestuur. ,,Ik ben enorm betrokken en we denken samen na over stappen richting de toekomst,” aldus de waarnemend voorzitter. Overigens heeft dominee Verbaan het elf jaar gedaan. ,,En daarvoor was het dominee Piet Vroegindeweij die van 1983 tot 2009 de voorzittershamer hanteerde,” vertelt Bilder met passie voor geschiedenis. Om het rijtje verder af te maken noemen we nog dominee Louwerse en nog verder terug waren het legerpredikant Griffioen en natuurlijk de initiator dominee Rothfuss. ,,Traditiegetrouw zijn het de wijkpredikanten van de Oude Kerk die voorzitter zijn van het Boeldagcomité. Alleen bij dominee Rothfuss was het de restauratiecommissie, daar waar het allemaal mee begonnen is. En Griffioen was legerpredikant.”

Oude 'normaal'

De waarnemend voorzitter weet als geen ander dat het concept van de Boeldag in ontwikkeling is. ,,Je kunt niet tot in het oneindige hetzelfde blijven doen. Dit jaar was er bijvoorbeeld veel discussie over de veiling, die niet genoeg publiek trekt. Vroeger was het een groot evenement, daar wilden mensen bij zijn. Dat was een belevenis. Maar tegenwoordig zijn er niet genoeg gegadigden. Voor speciale voorwerpen heb je ook een speciale doelgroep nodig om een goede veiling te kunnen houden.” Vanwege de coronamaatregelen moest dit jaar alles afgelast worden. Maar natuurlijk wordt er nagedacht over de toekomst. ,,We hopen op een vaccin,” reageert Bilder. ,,Maar het oude ‘normaal’ komt niet terug. Als we een eindje in de buurt komen, ben ik al tevreden.”

Dependance

Het is al eventjes geleden, maar tijdens de middelbare schooltijd werd Eddy Bilder al ingezet bij de boekenverkoop tijdens de Boeldag. In die jaren kwamen er ook veel theologische boeken binnen en daar had hij wel kijk op. In die tijd kwamen er liefhebbers en handelaren uit het hele land naar de Boeldag. En boekenverkoop is nog altijd een belangrijke pijler. ,,We waren ook heel blij dat we dit jaar een extra verkoop konden organiseren in de leegstaande winkel in De Enk.” Ook de winkel ernaast met brocante meubels en accessoires deed het goed. En momenteel is er in de voormalige winkel van Tempel nog een dependance van de Kringloopwinkel. Hierdoor komt er toch nog geld in het laatje.

Doseren

De afgelopen decennia is er door de opbrengsten van de Boeldag en de Kringloopwinkel veel geld geschonken aan de kerken en het hospice. Toch is het geld niet het belangrijkste. ,,Nee,” zegt Bilder. ,,Het gaat vooral om het sociale aspect. Mensen komen ieder jaar naar de Boeldag, ook om elkaar te ontmoeten. Het is een stukje gezelligheid en saamhorigheid.” Dat heeft ook Bilder gemist. Gelukkig blijven mensen ook in deze bijzondere tijd spullen brengen. ,,Het gaat nog prima met de inkomende stroom. Maar we denken alvast wel na hoe nu verder. De gemiddelde leeftijd van onze vrijwilligers is hoog. We moeten secuur te werk gaan. Dat geldt nu ook in de winkel. Het is belangrijk om overzicht te houden en het aantal bezoekers te doseren.”