Afdrukken

College wil dossier Bar Twinns snel sluiten

ERMELO - Openheid en transparantie, dat is wat er moet komen in de zaak van Casper Meijbaum en het dossier Bar Twinns. Afgelopen woensdag vroeg CDA Ermelo, bij monde van Bart Willemsen, daar ook om tijdens de raadsvergadering. Hij wil compassie voor Meijbaum die ten gevolge van onrechtmatig handelen van voormalig burgemeester André Baars in financiële problemen is gekomen. Faillissement volgde. ,,Ik ben eerst genaaid door Baars, daarna door de curator,” stelt Meijbaum.

En dat gaat nog een stap verder nu ook dit college hem een ‘dolk in de rug’ steekt door een deal (17.500,00 euro) tegen finale kwijting te maken. Meijbaum is woest. Sinds enkele maanden heeft hij juridische ondersteuning van de Ermelose jurist Peter Graafstal. Wethouder Leo van der Velden heeft de twee enkele maanden geleden aan elkaar gekoppeld om zo recht te doen aan wat Meijbaum is overkomen. Graafstal doet dit belangeloos en onbezoldigd. Meijbaum had dan ook alle hoop dat, na het vertrek van de burgemeester, er gekeken zou worden naar zijn belang. ,,Maar dat is met deze deal niet aan de orde.”

Vijf jaar geweigerd

Curator Vindent van Dijken (OMVR) heeft Casper Meijbaum deze zomer toegezegd dat er opheffing van het faillissement zou plaatsvinden. ,,Temeer omdat de gemeente vijf jaar geweigerd heeft de zaak af te wikkelen,” stelt Graafstal. ,,De bestuursrechter en de Raad van State waren helder, er is bestuursrechtelijk onrechtmatig gehandeld door de heer Baars jegens Casper.” Hij schetst een situatie die niet juist en niet fair is tegenover Meijbaum. ,,Na vijf jaar faillissement wil Casper werken aan de afdoening van zijn schulden door te praten met crediteuren en regelingen aan te gaan. Onderdeel daarvan is om een som van de gemeente daartoe te krijgen, de menselijke maat.” Wie op zoek gaat naar de rapporten van de currator ontdekt dat deze karig zijn. In vijf jaar heeft Van Dijken vijf verslagen gemaakt, terwijl dit periodiek iedere drie maanden zou moeten. Zeker in de eerste jaren. In het laatste rapport (25 september 2020) meldt de curator het volgende: 'In het kader van het verhaalsonderzoek, is de curator gebleken dat er onvoldoende middelen zijn de bestuurder/failliet hierop (verder) aan te spreken.' Ook stelt hij dat vanwege het ontbreken van een deugdelijke administratie van de onderneming, de omvang van de schade, zo die er al is, niet is vast te stellen. 'De curator heeft een en ander in een gesprek nader besproken met de bestuurder en aangegeven ter zake onvoldoende aanknopingspunten te zien de gemeente Ermelo hiervoor (verder) aansprakelijk te houden.'

Koehandel

Meijbaum is blij dat hij bijgestaan wordt door de gepensioneerde jurist Graafstal. In die zin is hij door Van der Velden geholpen. ,,Maar vervolgens steken ze (het college; red.) me een dolk in mijn rug door deze deal.” Wat Meijbaum wil is het procesrecht terugkrijgen. ,,Zoals het nu gaat, lijkt het op koehandel.” Overigens stelde loco-burgemeester Laurens Klappe woensdagavond dat het niet het college is dat er een klap op moet geven, maar dat het een deal is waarover de curator het eens moet worden met de rechter-commissaris. Overigens heeft de curator dan geen woord gehouden jegens Meijbaum. Immers hij beloofde het faillissement op te heffen. Hiervan was het college op de hoogte. Daarom vroeg Graafstal het college af te zien van de deal. Graafstal: ,,Dit is mijns inziens een onterechte afkoop. Casper heeft recht op een faire behandeling. In het beleid van het college heeft hij geen vertrouwen.” Meijbaum heeft inmiddels bezwaar ingediend en is in gesprek gegaan met de rechter-commissaris.

Kop koffie

Laurens Klappe: ,,Het college is zich vanaf de zomer nogmaals gaan buigen over deze zaak en we hebben aangedrongen op actie richting de curator.” De loco-burgemeester is blij dat er nu werk van gemaakt is en dat het snel tot een afronding kan komen. ,,Het college is bereid om met de heer Meijbaum in gesprek te gaan.” Meijbaum zelf heeft nog geen uitnodiging voor een kop koffie gehad. Hij wacht met spanning af hoe de rechter-commissaris, na het horen van zijn verhaal, denkt over de deal die ter tafel ligt.