Afdrukken

'Het is niet de tijd om de grenzen op te zoeken'

ERMELO - Mogen de Action, Wibra en HEMA nou wel of niet de deuren openen? Die vraag hield menigeen vandaag bezig. Consumenten die nog snel het dorp in gingen om te kijken welke winkels nog wel open waren, ontdekten dat met name de grote ‘koopjesketens’ de randen van de regels hadden opgezocht. En dat zorgde voor een hoop frustratie. Enerzijds omdat er toch veel mensen op de been waren, anderzijds stak het de kleine middenstander die zijn zaak wel dicht moest houden. ,,Waarom de een wel en de ander niet?" zei een winkelier die zag dat er elders niet-essentiële producten werden verkocht.

Premier Mark Rutte maakte maandagavond bekend dat alle niet-essentiële winkels dicht moesten. Die formulering zorgde voor onduidelijkheid. De HEMA kondigde vervolgens als eerste grote winkelketen aan toch open te gaan, zij het met de beperking alleen etenswaren en babyproducten te verkopen. Vandaag volgden de Action en Wibra. Kruidvat en Trekpleister mochten open blijven als drogisterij. ,,En we mogen gewoon alles blijven verkopen," vertelt een woordvoerder van de drogisterijketen. Lokaal gezien bemoeilijkt dit de middenstanders. Wethouder economie Leo van der Velden stelde vandaag dat het MKB inderdaad de dupe is en onevenredig hard geraakt wordt. ,,Met mijn collega’s leven we mee met de getroffen sectoren. In het bijzonder de horeca die al zo lang in een benarde situatie zit.”

Aangescherpte regels

Een aantal winkels wilden hun ‘essentiële producten’ zoals etenswaren, maar ook schoonmaakmiddelen en diervoeding gewoon verkopen. De rest werd afgeschermd. En dat trok nog veel mensen naar de winkels. Halverwege de middag hakte minister Eric Wiebes daarom de knoop door; de regels zijn aangescherpt. Winkels mogen alleen open blijven als ze minstens 70 procent van hun omzet halen uit de essentiële producten (voedsel, schoonmaakmiddelen en persoonlijke verzorging). Die grens lag op 30 procent. Een uitzondering blijft gelden voor bredere winkels die een aparte afdeling hebben voor levensmiddelen. Wiebes benadrukte dat dit niet de tijd is om de grenzen op te zoeken. Er wordt veel van ondernemers gevraagd om reisbewegingen te beperken. Dat realiseert ook het Ermelose college zich. Van der Velden: ,,Wanneer er behoefte is aan een telefonisch gesprek dan kan dit zeker. Mail dan een verzoek naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.