Afdrukken

Eerst de meest kwetsbare cliënten

ERMELO – Maandag 18 januari gaat ’s Heeren Loo beginnen met het vaccineren van de meest kwetsbare cliënten op de woonzorgparken. De medewerkers en ambulant wonende cliënten komen in een latere fase aan de beurt met wellicht een ander vaccin.

Maandag worden de vaccinaties van Pfizer aan de woonzorgparken geleverd en kan er worden begonnen met het vaccineren. Hoe lang het dan duurt tot wanneer alle cliënten zullen zijn gevaccineerd hangt van een aantal factoren af. ’s Heeren Loo kreeg afgelopen dinsdagavond toestemming van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, nadat minister Hugo de Jonge in de persconferentie de start van de vaccinatie van cliënten in de gehandicaptenzorg had aangekondigd. Het vaccin van Pfizer is moeilijk te bewaren waardoor er voor gekozen is om voor de meest kwetsbare cliënten op de woonzorgparken te beginnen. ,,’s Heeren Loo is blij met deze ontwikkeling,’’ zegt Ageeth Ouwehand namens de Raad van Bestuur. ,,Dit is een eerste stap naar verbetering van de situatie voor onze cliënten en medewerkers. Vaccinatie is van groot belang om onze kwetsbare cliënten en onze zorgmedewerkers te beschermen tegen het virus.’’ Tegelijk is het aantal beschikbare vaccinaties in Nederland nog beperkt en zijn er vorige week door de overheid een aantal aanpassingen in de vaccinatiestrategie gedaan. Nieuw is dat nieuwe leveringen van het BioNTech/Pfizer-vaccin nu bestemd zijn voor cliënten die in de ouderenzorg of gehandicaptenzorg wonen in een van de instellingen.

Toestemmingsverklaring

,,Na het vaccineren van de meest kwetsbare cliënten kan de inentingscampagne langzaam worden uitgebreid naar cliënten die ambulant wonen en de medewerkers,’’ vertelt perswoordvoerder Nanda Troost. ,,Dit wordt dan waarschijnlijk gedaan met het nieuwe vaccin, omdat het huidige vaccin maar beperkt beschikbaar is.’’ ’s Heeren Loo is al langere tijd bezig met de voorbereiding van het vaccineren. Troost: ,,Vergis je niet in de organisatie van zo’n inentingsprocedure. We moeten van de cliënten eerst een toestemmingsverklaring hebben en we zijn bezig met de opleiding van de zogenaamde prikteams.’’ Deze medewerkers vaccineren de cliënten op hun woningen, want deze kunnen vaak niet naar een andere locatie om daar het vaccin te krijgen. Daarbij zijn de medewerkers van het prikteam voor de cliënten vaak voor hen bekende medewerkers, dus dat zal het inenten vergemakkelijken. ’s Heeren Loo kiest er voor om met de meest kwetsbare cliënten te beginnen met vaccineren en het streven is natuurlijk om op korte termijn zo veel mogelijk cliënten te hebben gevaccineerd. ,,Maar, dat zal ook afhangen van de beschikbaarheid van het vaccin.’’

GGD

Ook ten aanzien van het vaccineren van het personeel is ’s Heeren Loo al langere tijd in voorbereiding. ,,Achter de schermen zijn we al lang bezig om mails en brieven klaar te zetten die we kunnen versturen als er toestemming wordt gekregen om ook deze groep te vaccineren,’’ aldus de woordvoerder. De medewerkers zullen naar de GGD moeten om gevaccineerd te worden, maar daar moet we dan wel eerst toestemming voor krijgen van het RIVM. Troost: ,,We hopen wel dat ze zo spoedig mogelijk kunnen beginnen met het vaccineren van de medewerkers. Immers, zij leveren al maanden een topprestatie en we zien dat de vermoeidheid toeslaat. Ze maken zich steeds meer zorgen, niet alleen om de cliënten, maar vooral ook om hun eigen gezondheid en die van hun familie.’’ ’s Heeren Loo verleent landelijk zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. Er wonen 14.000 cliënten en er werken ca. 17.000 medewerkers. Op het woonzorgpark in Ermelo wonen zo’n zeshonderd cliënten.