Afdrukken

De geschiedenis van de bevrijding ligt op straat

ERMELO - Burgemeester Dorine Burmanje maakte vrijdagmiddag kennis met het bevrijdingsverhaal van Ermelo, de historie van 18 april 1945. Met veel interesse wandelde ze met museumdirecteur Germa Greving door de Stationsstraat. De afgelopen weken is er door verschillende partijen hard gewerkt aan een feestelijk tintje om stil te staan bij hetgeen er 76 jaar geleden is gebeurd.

Op zondag 18 april is het 76 jaar geleden dat Ermelo bevrijd werd. ,,Vorig jaar hadden we een groots feestprogramma in het kader van 75 jaar herdenken,” vertelt Greving. ,,Dat liep door corona allemaal anders. We hoopten dat het nu tijd zou zijn voor een feest…” Toch heeft de organisatie, bestaande uit 14 organisaties, besloten wat mogelijk is uit te voeren. ,,De museumdeuren zijn gesloten, dus brengen we dit verhaal graag naar buiten,” aldus de museumdirecteur.

Bevrijdingsrok

De burgemeester herkent het fenomeen ‘bevrijdingsrok’, een van de items die in de vitrines in het centrum is uitgelicht. Ook neemt Burmanje de flyer in ontvangst waarin historicus Evert de Graaf het lokale verhaal van de bevrijding heeft beschreven. ‘Na de bevrijding van Putten in de ochtend van woensdag 18 april, trokken de Canadezen snel op richting Ermelo, waar verreweg de meeste Duitse bezetters de aftocht hadden geblazen.’ Greving:,,De Ermeloërs konden vervolgens met de Canadesen mee al feestvierend op weg naar Harderwijk.” Meermaals werd er in Ermelo feest gevierd op ’t Weitje. Ook werden er grote triomfbogen gebouwd. Dit is op verschillende foto’s te zien. Ook hangen er grote spandoeken, banieren en vlaggen in Ermelo om de bevrijding in beeld te brengen. Ook zijn er veel ondernemers die hun etalage hebben aangekleed in het thema. Burmanje is blij dat er op deze manier wordt stilgestaan bij de lokale geschiedenis. ,,Op 4 mei staan we natuurlijk stil bij wat mensen in de oorlog hebben meegemaakt en bij degenen die hebben gezorgd dat wij onze vrijheid weer hebben gekregen,” vertelt de burgemeester. Dat dit vanwege corona nu digitaal moet, is volgens Burmanje geen belemmering. ,,We gaan natuurlijk weer een krans leggen zoals de Ermeloërs dat gewend zijn.” De flyer met het verhaal van Evert de Graaf over de bevrijding van Ermelo is gratis af te halen bij de VVV en bij brasserie De Volksmond.