Afdrukken

Tijdelijke maatregel om natuur en wild te beschermen

ERMELO – Het college van B&W van Ermelo heeft besloten dat er vanaf maandag 19 april een tijdelijke aanlijnplicht geldt voor honden. De aanlijnplicht duurt tot en met 20 juni en geldt voor de losloopgebieden in de gemeente Ermelo.

De gemeente geeft als reden dat het momenteel te druk is in de natuurgebieden doordat door de coronamaatregelen, waaronder de lockdown, veel mensen de natuur opzoeken om te gaan wandelen. En die natuur is, juist in deze tijd, gebaat is bij rust omdat veel wild, waaronder herten, reeën, wilde zwijnen drachtig zijn of n et jongen hebben gekregen. De loslopende honden jagen veelal het wild op waardoor het risico op aanrijdingen met het verkeer vergroot wordt.

Losloopgebied

De losloopgebieden waarvoor een aanlijnplicht geldt zijn: het bos tussen de Jacob Catslaan, de Staringlaan en een gedeelte van de Leuvenumseweg (Haspelberg). Daarnaast het Ruige Veld, het stuk langs de Oude Arnhemsekarweg en de Ericalaan. Voor de Ermelosche Heide gold er al een aanlijnplicht tussen acht en vier uur, maar deze wordt verlengd zodat honden ook na vier uur ’s middags moeten worden aangelijnd. Ook het gebied het Ermelosche Zand/Schietberg geldt vanaf vandaag als aanlijnplichtig. Op de Groevenbeekse Heide en bij strand Horst (echter tot 1 mei) mogen de honden nog wel vrij, dat wil zeggen niet aangelijnd, lopen.