Afdrukken

'Wij willen graag dat onze vader weer bij ons in mag wonen'

ERMELO - Vorig jaar hebben vijf kinderen uit de Ruinerwold-zaak onderdak gevonden in Ermelo. Het college heeft als gastvrije en inclusieve gemeente, de kinderen, op het moment dat zij het verzochten, uit humanitaire overwegingen passende woonruimte geboden. ,,Deze kinderen hebben veel meegemaakt. Onze burgemeester staat voor hun rust en veiligheid,” zo verklaart persvoorlichter Petra Obbes namens de gemeente Ermelo. De gemeente betaalt sindsdien ook de huur voor deze woning.

Maandenlang verbleven ze er in alle rust. Tot vader Gerrit Jan van D er in maart, toen hij vrijgelaten werd, kwam wonen. Hij heeft in korte tijd kennis gemaakt met buurtbewoners in de wijde omtrek. ,,Samen met de klusjesman kwam hij hier op de dam,” vertelt een buurtbewoner. Sindsdien is het een publiek geheim dat de familie uit Ruinerwold in Ermelo is komen wonen. Vraag rijst bij veel dorpelingen of de vaste lasten van deze man, die ook vermogend is, betaald moeten worden door de samenleving. Er is een veranderde situatie. In een verklaring op de website van hun vader meldt de jongste zoon van Gerrit Jan van D het volgende: ‘Wij willen graag dat onze vader weer bij ons in mag wonen. Mijn vader heeft ons een gelukkig eerste deel van ons leven gegeven en nu geven wij hem graag een gelukkig laatste deel hier op aarde.’ Vier van de negen kinderen blijven hun vader steunen.

Veilige leefomgeving

Als gemeente wilde het college de kinderen een veilige leefomgeving bieden. Over vader en klusjesman Josef B, die er sinds maart ook woont, was toen nog niks bekend. Obbes: ,,Daar waar zich veranderingen in de woon-/leefsituatie van de kinderen voordoen, doen we er samen met de politie en zorginstellingen alles aan om dit in goede banen te leiden.” Verder wil de gemeente niet ingaan op vragen. Uit navraag bij een aantal raadsleden bleek vervolgens dat men niet (in vertrouwen) geïnformeerd was over de situatie en ook niet over de financiering van de woning. Er is dus ook niks bekend voor hoe lang deze afspraak geldt en uit welk ‘potje’ dit gefinancierd wordt. Daar waar gewenst en nodig is gaat de gemeente in gesprek met de buurt. ,,Want we willen iedereen in Ermelo een veilige plek bieden,” aldus de persvoorlichter.