Afdrukken

'Niemand komt onnodig lang thuis te zitten'

ERMELO – Tot nu toe zijn er zo’n 55 tot 60 sneltesten gebruikt voor leerlingen van Ermelose basisscholen. Twee keer ging het om een hele klas. 

Basisschoolleerlingen in Ermelo kunnen zich gratis laten sneltesten bij een vermoeden van een coronabesmetting. Gemeente Ermelo heeft daarvoor 9000 euro ter beschikking gesteld, goed voor 200 sneltesten. Het grote voordeel van deze sneltesten is dat een leerling die zich laat testen nog dezelfde dag de uitslag krijgt, waar het bij de GGD vanaf de afspraak tot aan de uitslag al snel twee tot drie dagen duurt. Met deze aanpak wordt de quarantainetijd met twee tot drie dagen verkort, wat leidt tot minder schooluitval van zowel leerlingen als leraren. Daarbij is de aanpak kindvriendelijk, door het gebruik van korte wattenstaafjes en de inzet van verpleegkundigen gespecialiseerd in kinderen. De sneltesten vinden plaats bij de Ermelose snelteststraat 0341sneltest.

Logische stap

Schoolbestuurder Henk Norder van de VPCO vertelt dat het idee toevallig ontstond: ,,In Ermelo ontstond eind oktober de commerciële snelteststraat, 0341sneltest, opgericht door Ermelose ondernemers. Enkele van deze ondernemers hebben ook kinderen op Ermelose scholen. Daardoor werd het idee van het testen van medewerkers in het basisonderwijs snel geboren, wat weer een kleine en logische stap naar het sneltesten van leerlingen was.” Ook wethouder Hans de Haan is zeer tevreden met het sneltesten van basisschoolleerlingen in Ermelo. ,,Het komt direct de kwaliteit van het onderwijs ten goede”, aldus De Haan. ,,Daarom faciliteren wij dit als gemeente ook. De test is voor alle kinderen op deze manier toegankelijk en niemand komt onnodig lang thuis te zitten. Ik ben trots op deze samenwerking tussen gemeente, onderwijs en ondernemers.”