Afdrukken

'Voortbestaan hangt aan zijden draadje'

ERMELO – Het doek valt voor de Ermelose kledingbank. Volgende maand moet deze organisatie het oude schoolgebouw op het Pretoriusplein verlaten. ,,Het voortbestaan hangt nu echt aan een zijden draadje. Zoveel is zeker,” zegt raadslid Alex Kleijnen (Progressief Ermelo).

Het huurcontract van de kledingbank liep vorig jaar al af, maar de vrijwilligersorganisatie kreeg nog een jaar respijt. Die reservetijd heeft echter niet geleid tot een oplossing. Wel zijn er nog gesprekken gaande. ,,We hebben als gemeente wel alternatieve panden die we de kledingbank in overweging hebben gegeven,” laat de persvoorlichter van de gemeente weten. Kleijnen: ,,Waar het nu op vast zit? Toch weer de financiën.” De kledingbank maakte de afgelopen jaren gebruik van onroerend goed van de gemeente. Dat maakte het voor deze organisatie behapbaar. Het raadslid legt uit dat de gemeente in deze gevallen een kostprijs dragende huur berekent. ,,Tot nu toe werd dat geregeld middels het verstrekken van een subsidie aan Welzijn Ermelo die de kledingbank runt. Een soort vestzak broekzak regeling.” Kleijnen benadrukt dat de kledingbank inmiddels haar bestaansrecht heeft bewezen. ,,Het is een prachtig sociaal initiatief. ,,Dat moeten we niet verloren laten gaan.”

Nieuwe invulling

Het gebouw, de voormalige school aan het Pretoriusplein verdwijnt. De sloopkogel wacht in juni. Er is inmiddels een werkgroep in het leven geroepen voor de nieuwe invulling. Het project wordt net als met Pretoriuspark fase 1 volledig door bewoners uitgevoerd. Voorwaarde vanuit de gemeente is echter wel dat de plannen groen en/of maatschappelijk zijn.