Afdrukken

OM legt gedragsaanwijzing op aan vader van gezin

ERMELO - Het OM Oost Nederland heeft besloten om een gedragsaanwijzing op te leggen aan Gerrit Jan van D, de vader van het gezin uit Ruinerwold. Van D. woonde tot voor kort bij zijn jongste kinderen in Ermelo.

Nadat de strafzaak bij de rechtbank in Assen tegen hem is stopgezet, hebben de jongste kinderen zelf de keuze gemaakt om vader weer in hun midden op te nemen en te verzorgen. Hoewel er op dat moment geen strafrechtelijk kader was, waren OM en politie aangesloten bij overleg met gemeente en diverse partners. In dit overleg kwam ook de vraag aan de orde of de veiligheid van betrokkenen voldoende gewaarborgd kon worden. Op enig moment is een aangifte binnen gekomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag door vader. Gelet op de ontwikkelingen binnen het gezin, heeft de gemeente Ermelo de vader een huisverbod opgelegd. Dit werd in het belang geacht van de veiligheid van de kinderen en hun verdere ontwikkeling. Daarnaast is voor de vader een plek binnen de zorg gevonden. Nu het huisverbod niet meer van kracht is, heeft het OM de vader een gedragsaanwijzing opgelegd.

Huisverbod

Deze gedragsaanwijzing beoogt in grote lijnen hetzelfde effect als het eerdere huisverbod, namelijk dat vader gedurende de periode van de gedragsaanwijzing niet terug kan keren in de woning,’’ aldus Tineke Zwart, persvoorlichter OM. ,,In het kader van deze gedragsaanwijzing mag hij geen contact opnemen met het gezinslid dat aangifte heeft gedaan en niet bij de woning van de jongste kinderen komen.’’ De gedragsaanwijzing geldt voor een periode van 90 dagen. Deze periode wordt onder andere gebruikt om de aangifte te beoordelen. Het uiteindelijke doel is om te komen tot een passende interventie die recht doet aan de belangen van alle betrokkenen.