Afdrukken

Thuiswerken hoeft straks niet meer

ERMELO - Tijdens de coronacrisis moesten veel mensen verplicht thuiswerken. Hoewel dit best even wennen was, zijn veel bedrijven en werknemers de voordelen van het thuiswerken gaan inzien. Zo wordt er tijd en geld bespaard als mensen niet meer naar het kantoor hoeven af te reizen. Zal thuiswerken ook als alles weer “normaal” is populair blijven?

Thuiswerken kent diverse voordelen. Zo wordt er tijd bespaard als mensen zich niet meer dagelijks te hoeven verplaatsen, worden de reiskosten gedrukt en kan de CO2-uitstoot verlaagd worden. Sommige mensen vinden bovendien de flexibiliteit van het thuiswerken heerlijk. Tussendoor even een boodschap doen of wasje draaien is namelijk nuttig en de ideale manier om het hoofd even leeg te maken. Tot slot is het best ontspannen om zonder files en stress (en eventueel gewoon in pyjama of huispak) ’s ochtends op het werk te verschijnen.

Rondrennende kids en haperend internet

De grootste nadelen van thuiswerken zijn misschien wel rondrennende kinderen, enthousiaste huisdieren en andere vormen van afleiding. Ook het gebrek aan collega’s om mee te roddelen tijdens de koffiepauze is een gemis. De grootste irritatie lijkt echter haperend internet te zijn. Hoe vervelend is het als het internet midden in een Zoom meeting uitvalt? Een goede alles in 1 verbinding was dan ook nooit eerder zo belangrijk als nu. Met de alles in 1 is men niet alleen verzekerd van supersnel internet in huis maar ook van vaste telefonie en televisie. Al moet de afleiding thuis niet te groot worden, natuurlijk.

E-mailen, appen en videobellen

Uit een eerder artikel op deze website blijkt dat maar liefst 95 procent van de Nederlandse huishoudens over internet beschikt. Naast dat internet wordt gebruikt voor werk en de studie, wordt er veel via internet gecommuniceerd. Uiteraard is ook dit tijdens het thuiswerken of de coronacrisis extra belangrijk. Als men elkaar niet face-to-face kan spreken, is het namelijk wel zo praktisch en fijn om elkaar te kunnen e-mailen, appen en videobellen. Ook van vaste telefonie en televisie wordt aanzienlijk meer gebruikgemaakt als mensen thuiswerken of vaker thuisblijven.

Blijft thuiswerken de norm?

De tijd zal uitwijzen of thuiswerken ook na de coronacrisis populair blijft. Duidelijk is in ieder geval wel dat de voordelen een stuk zwaarder wegen dan de (vaak goed op te lossen) nadelen. Grappig feitje: “verslonzing” is een nieuwe trend onder de thuiswerkers blijkt uit onderzoek. Mensen besteden aanzienlijk minder tijd aan hun uiterlijk en persoonlijke hygiëne als ze niet op kantoor hoeven te verschijnen. Misschien dus af en toe toch maar op kantoor verschijnen?