Afdrukken

'Het was een bewogen jaar'

ERMELO – Op de derde etage van woonzorgcentrum Kroondomein hangt sinds deze week een schilderij van Marius van Dokkum. Dit kunstwerk is iets blijvends, een plek om het afgelopen coronajaar te herdenken. En ter nagedachtenis aan de overledenen tijdens deze periode. ,,Het was een heel bewogen jaar,” vertelt Ellie de Kruijf, medewerker van de Zorggroep Noordwest Veluwe.

Er zijn elf bewoners op deze afdeling overleden, waarvan negen aan corona. ,,Het afscheid nemen was moeilijk. Alles moest in stilte, familieleden konden er nauwelijks bij zijn,” aldus een zichtbaar geëmotioneerde De Kruijf. Ze had een sterke band met de bewoners die overleden zijn. ,,Het begon met de verhuizing vanuit de Dillenburg. Toen kwam corona. We moesten de deuren van Kroondomein sluiten.” Dierbaren konden niet meer op bezoek komen en het verplegend personeel moest met beschermende pakken werken.

Sporen

Het coronajaar heeft zijn sporen nagelaten. De Kruijff werd, net als een aantal collega's, zelf getroffen door corona. Van de zijlijn volgde ze de ontwikkelingen op de afdeling. ,,Terwijl je zo betrokken bent...” Zo overleed ook meneer Pauli. Ellie de Kruijf en haar collega Judith raken niet uitgesproken over de mensen die ze nog dagelijks missen. Nabestaanden doneerden geld om op een later stadium een feestje te houden. Maar het verplegend personeel besloot dat het iets blijvends moest worden. ,,Judith kwam met het idee om er een werk van Marius van Dokkum van te kopen. Een werk met zeggingskracht,” aldus De Kruijf.

Liefde

Karolien Keus, floormanager van het Marius van Dokkum museum in Harderwijk was donderdag aanwezig om het doek te overhandigen. ,,Het is een werk dat memoreert aan corona. Maar ook een die vooral liefde uitstraalt,” aldus Keus. Het schilderij heeft een plek aan de wand gekregen, een tastbare herinnering waarmee de mensen niet vergeten worden.