Afdrukken

ProRail toont beelden beveiligingscamera

ERMELO – Spoorbeheerder ProRail publiceert vandaag beelden van de beveiligingscamera bij de spoorwegovergang in Ermelo. Een trein mist een voetganger, die de rode lichten negeert, op een haar na. Het gaat net goed, maar dit incident heeft toch gevolgen. Voor de machinist en vele andere reizigers.

Spoorbeheerder ProRail waarschuwt reizigers nadrukkelijk om niet te dicht in de buurt van het spoor te komen. Het bedrijf doet dat, nadat eerder deze maand een vrouw bijna onder de trein kwam bij het station in Ermelo. De levensgevaarlijke actie van de vrouw is op beelden vastgelegd.

Oversteken

De spoorbomen zijn dicht en de lichten branden, maar de vrouw haast zich te voet langs de dichte spoorboom en steekt het spoor over. Daarna zoekt ze haar weg naar het perron, maar dan draait ze zich om en loopt snel terug naar haar beginpunt achter de spoorboom. Op dat moment komt een trein op volle snelheid het station voorbij: de trein mist de vrouw op een haar. ProRail laat machinist Jan Slaats aan het woord om uit te leggen hoeveel impact dit heeft. ,,Je schrikt je een ongeluk,” reageert Slaats. ,,Als je iemand op het spoor ziet lopen, levert dat direct een schrikreactie op. Sommige collega’s herbeleven dan steeds weer een traumatische gebeurtenis.” Machinisten zien helaas nog te vaak dat mensen gevaarlijke capriolen uithalen bij overwegen en op het spoor. Ze schrikken, remmen en volgende treinen krijgen van de verkeersleiding opdracht stapvoets langs te rijden om ongevallen te voorkomen. Dit veroorzaakt een sneeuwbaleffect, want alle andere treinen op het traject moeten dan ook langzamer rijden. Daardoor komen veel reizigers te laat op hun bestemming aan.

Spoorlopers

Mensen die gevaarlijk dicht in de buurt van het spoor komen, noemen we spoorlopers. Hun gedrag heeft grote maatschappelijke gevolgen. Meer dan een derde van het aantal treinvertragingen op het spoor wordt veroorzaakt door mensen die, bewust of bewust, langs het spoor lopen. Dat heeft tientallen miljoenen euro’s aan maatschappelijke schade tot gevolg en een flink aantal gemiste afspraken. Bovendien is het strafbaar om onbevoegd op spoorwegterrein te zijn. Jaarlijks gebeuren rond de dertig daadwerkelijke ongevallen met slachtoffers. Vooral rond overwegen gebeuren veel bijna-aanrijdingen. ProRail wil ongevallen voorkomen en vertragingen op het spoor minimaliseren. Daarom doet het bedrijf er alles aan om spoorlopen te voorkomen.