Afdrukken

‘Bokken lusten wel een groen blaadje’

ERMELO – Sinds vorige week lopen er zeven Nederlandse Landgeiten op de heide van het Houtdorper- en Speulderveld. Het is een proef van de gemeente Ermelo om op deze manier de heide te beheren. Er is een gebied afgezet van vier hectare waar de geiten het jaar rond kunnen leven.

Boswachter Henk Jan Zwart: ,,Schapen grazen en gaan om bomen en struiken heen. Geiten niet, die eten juist de boompjes. Als we op de heide de bomen niet opruimen wordt het een bos. En dat willen we niet.’’ Volgens Zwart helpt het beheer door vrijwilligers wel wat, maar dat is toch niet effectief genoeg. ,,Ze zagen de boompjes om, maar dan lopen de bomen weer uit en komen er tien keer zo veel terug. De geiten halen de schors van de boompjes en zo sterven de boompjes echt af. Morgen komt er weer een groep vrijwilligers, dus we gaan kijken of ze kunnen concurreren met de geiten,’’ zegt de bosbeheerder gekscherend. In Duitsland zijn er al soortgelijke proeven gedaan met geiten en die waren erg succesvol.

Uitgestorven

De geit was vroeger de koe van de arme boer. De Nederlandse Landgeit is ontstaan doordat eind vorige eeuw de oude Drentse-, Veluwse- en Zeeuwse Landgeiten bijna waren uitgestorven. ,,Er waren er nog zo’n vijftig over, vertelt eigenaar en hobbygeitenfokker Herman uit de Bosch uit Speuld. ,,Het is gelukt om hiermee te fokken en momenteel staan er weer 2500 geiten in het stamboek van de Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeiten (LFNL) ingeschreven.’’ De Nederlandse Landgeit is het enige oorspronkelijke Nederlandse geitenras en is veelvuldig te zien op schilderijen uit de periode 1200-1900. Het is een sober geitenras die goed bestand is tegen een kouder klimaat. De langharige geit kan met weinig toe, ze vinden het leuk om te knabbelen aan boompjes en struiken. Dit in tegenstelling tot koeien en schapen die meer grazen. Uit de Bosch: ,,We hebben zeven eenjarige bokken in dit gebied van 4 hectare uitgezet. Ze lopen echt dwars door het gebied om te eten, soms wel negen kilometer per dag. Het zijn ook echt kuddedieren, ze blijven dicht bij elkaar. Als er gevaar dreigt, vormen ze een groep en steken de hoorns naar voren.’’ Er staat niet voor niets een groot hek om het gebied en er hangen bordjes dat de dieren niet gevoerd mogen worden. ,,We weten dan niet wat ze te eten krijgen en als er dan een ziek wordt, kunnen we niet achterhalen hoe dat komt. Daarbij kunnen ze best ‘bokkig’ zijn en flink met hun koppen en hoorns bonken. Dat is niet echt fijn voor mensen.’’

Lakenvelders

De bokken kunnen in principe het gehele jaar op de heide verblijven. ,,Maar,’’ vertelt Uit de Bosch, ,,we moeten het nu nog wel eerst aanzien. Ze zijn vrij laat in het jaar geplaatst en we weten niet hoe streng de winter wordt. Als ze eenmaal gewend zijn hoeven we niet in te grijpen alleen moeten we bij veel sneeuw wel gaan bijvoeren.’’ Er staat wel een schuilwagen, want geiten houden niet van regen. ,,Daar zullen ze in het begin wel gaan schuilen, maar als ze gewend zijn, zoeken ze wel een schuilplek onder bomen.’’ Op de Ermelose heidevelden grazen al schapen en koeien (Lakenvelders) en nu dan ook geiten die de gemeente helpen met het heidebeheer.