Afdrukken

Verhalen van Bijbelsmokkelaars en vervolgde christenen 

ERMELO - Het begon in een aardappelfabriek, niet zichtbaar vanaf de Harderwijkerweg. En dat moest ook niet want vanuit die schuur werden decennia lang Bijbels gesmokkeld. Grondlegger was de Ermeloër Anne van der Bijl. Deze pionier startte 65 jaar geleden met zijn missie. Inmiddels staat er een organisatie Open Doors, werkzaam in meer dan vijftig landen over de hele wereld.

Open Doors treedt nu bewust uit de anonimiteit. Men hoopt met haar nieuwe bezoekerscentrum de verhalen van christenen uit de vervolgde kerk meer bekendheid te geven. Peter Koopmans -een schuilnaam omwille van zijn veiligheid- leidde vanmiddag het college van Ermelo door de kleurrijke expositie in het bezoekerscentrum. Hij was een van de bijbelsmokkelaars. ,,Anne was mijn leraar en hij zocht mensen die hem wilde helpen.” Dat wilde Koopmans wel. ,,Overigens was Cor Beukers, ook afkomstig uit Ermelo, de grootste bijbelsmokkelaar. Hij ging met vrachtwagens vol Bijbels naar Roemenië.

Avondmaalsbeker

Het bezoekerscentrum huisvest een bijzondere collectie voorwerpen en foto’s. Zo is er een zwartgeblakerde avondmaalsbeker uit Irak. ,,Deze is afkomstig van een Iraakse priester wiens kerk volledig is verwoest door IS,” vertelde Marjon Snel, persvoorlichter van Open Doors. ,,Tussen de brokstukken vond hij de kelk en hij gaf dit mee aan smokkelaars om het verhaal te vertellen.” Het verhaal anno 2021. Koopmans gaf de wethouders een kijkje achter de schermen. In de camper toonde hij de plaatsen waarachter Bijbels werden verstopt. De 63-jarige smokkelaar raakte niet uitgepraat over zijn ‘avonturen’ in het Oostblok.

Smokkelexpedities

Prominent aanwezig in het centrum is het levensverhaal van Anne van der Bijl. Hij ging als jonge zendeling met een delegatie vanuit Nederland naar een communistisch jongerencongres in de Poolse hoofdstad Warschau. Daar trof hij een kerk in nood aan achter het IJzeren Gordijn, vragend om Bijbels. In 1957 ging Van der Bijl met zijn Volkswagen Kever naar Moskou. Hij zette in op smokkelexpedities. Die Kever werd ook het beeldmerk van Open Doors en er staat er ook een prominent opgesteld in de tentoonstelling. Het werk dat Anne van der Bijl destijds begon, bereikt inmiddels talloze mensen wereldwijd. In het spiksplinternieuwe Open Door Bezoekerscentrum is veel informatie te vinden over zijn missie. Open Doors wil het grote publiek kennis laten maken met de vervolging die 340 miljoen christenen wereldwijd aan den lijve ondervinden. De rijke geschiedenis van de Bijbelsmokkelaars en de inspirerende verhalen van vervolgde christenen hebben hier een bijzondere plek gekregen. Het Ermelose college gaf Open Doors-directeur Maarten Dees een Ermelose vlag als symbool van verbondenheid met het dorp. Dees hoopt op meer bekendheid. ,,We zijn nu zover, de deuren kunnen open." www.opendoors.nl