Afdrukken

Wederzijds begrip en respect tussen ouders en pleegouders

ERMELO - Vanochtend bezocht wethouder Hans de Haan Eline en Lennard, de pleegouders van Laura. Het bijzondere tijdens dit bezoek was dat ook de ouders van Laura, Willemijn en Berend, bij het bezoek aanwezig waren.

Willemijn en Berend zijn de trotse ouders van baby Laura. Eline en Lennard zijn samen met hun eigen kinderen het pleeggezin voor het kleine meisje. Al tijdens de zwangerschap van Willemijn had de kinderrechter bepaald dat er een plekje gezocht moest worden voor de baby. Dit was voor Willemijn en Berend heel verdrietig. De vraag voor een goede plek voor de baby kwam via de jeugdbeschermer bij de afdeling pleegzorg van de William Schrikker Gezinsvormen (WSGV) terecht. Eline en Lennard stonden ingeschreven bij de WSGV met een dubbel aanbod. Voor crisispleegzorg én langdurige pleegzorg. Dat is ideaal als aan de start van een traject nog helder moet worden wat het uiteindelijke perspectief is. De plaatsing kan dan voortduren zolang dat nodig is.

Wederzijds begrip en respect 

Nog vóór de bevalling maakten Willemijn en Eline kennis in het ziekenhuis waar Willemijn was opgenomen. De aanstaande moeder wilde heel graag weten wie haar kindje zou gaan opvangen. Voor deze kennismaking werd heel veel tijd genomen. Het was een bijzondere ontmoeting waarin Eline en Willemijn elkaar hebben kunnen zien als mens. Zo ontstond de basis voor wederzijds begrip en respect. Voor Willemijn was het een geruststelling dat Eline en haar gezin ook christelijk zijn. Willemijn wilde haar dochtertje heel graag opdragen in haar kerk. En Eline kon meteen zeggen dat zij daar helemaal achter stond.

Vertrouwen

Een paar dagen na de bevalling kwamen Eline en Lennard naar het ziekenhuis. Voor Willemijn en Berend een zwaar moment. Maar zij konden, ondanks hun emoties, in vertrouwen de zorg voor de pasgeborene overdragen. Het vertrouwen van de biologische ouders in deze pleegouders en het begrip dat Eline en Lennard hadden voor de pijn van ouders, maakte dat de overdracht van het kindje goed ging. Het contact is daarna ook steeds goed gebleven. De pleegouders laten keer op keer heel duidelijk voelen aan Willemijn en Berend dat zij de ouders van Laura zijn en blijven. Willemijn en Berend vinden het fijn dat Laura in het pleeggezin is opgenomen.

Leven met twee families

Dit is een heel mooi voorbeeld van wat ze bij de WSGV 'Leven met 2 Families' noemen. Daarbij is iedereen belangrijk, krijgt iedereen een plek en werken ze vanuit respect en erkenning van ieders rol. Ook verdriet en gemis krijgen daarin een plek en mogen er zijn. Deze bijzondere vorm van samenwerking, gericht op het systemisch denken, geeft een kind de kans om zich optimaal te ontwikkelen. Dat is dan ook wat er gebeurt: Laura groeit en ontwikkelt. En iedereen geniet daarvan.

Bedankavond voor pleegouders

De Haan wil met dit bezoek aan alle pleeggezinnen in Ermelo zijn waardering uitspreken voor hun inzet. ,,Wanneer kinderen, door omstandigheden, tijdelijk niet meer bij hun eigen ouders kunnen verblijven, is het belangrijk dat zij in een veilig en warm pleeggezin terecht kunnen.” Elk jaar in de Week van de pleegzorg, organiseert de gemeente Ermelo een complimentenavond voor pleeggezinnen. Dit jaar is samen met twee pleegmoeders een theateravond georganiseerd op 8 november. Met de cabaretiers van Omdenken verwachten we pleegouders een ontspannen avondje uit te bieden met een humoristisch en inspirerend tintje.