Afdrukken

‘Zorggroep Noordwest-Veluwe gooit eigen glazen in’

ERMELO – Sinds vrijdagmorgen hebben een achttal krakers enkele woningen aan het Oranjepark gekraakt. De seniorenwoningen staan al geruime tijd leeg en de krakers zochten een plek voor de winterperiode. Vanavond omstreeks zeven uur kwam er een aantal politiebusjes die de krakers uit de woningen hebben gehaald en meegenomen naar het bureau. De hond van een van de krakers werd door de dierenambulance meegenomen naar het asiel.

De krakers zijn dezelfde die eerder het leegstaande paviljoen Heesteroord hadden gekraakt en daarvoor Huize Regenboogh van Eleos. ,,We willen helemaal niemand kwaad doen, we willen gewoon wonen. En als er dan een aantal woningen langere tijd leeg staan, dan kun je ze toch beter laten bewonen?’’ verwoord Judith de mening van haar collega krakers. ,,We hebben de Zorggroep Noordwest-Veluwe (ZNWV) van te voren laten weten dat we de woningen wederrechtelijk in gebruik nemen, maar kregen daar geen reactie op. Pas toen we er gingen wonen, kwam de reactie. We werden niet heel vriendelijk benaderd, want we zouden alleen maar onrust brengen aan de mensen die er nog wonen. En dat is wel vreemd, want we wonen hier alleen maar en eerder woonden hier toch ook mensen?’’ De verontwaardiging bij de krakersgroep is groot. Vooral toen bleek dat een vertegenwoordiging van de ZNWV aangaf dat de woningen gesloopt zouden worden. De krakers twijfelen daaraan omdat de woningen al langere tijd leeg staan en er nog geen plannen zouden zijn tot sloop. Met de ingebruikname van de woningen wil de groep hiermee aandacht voor de woningnood. Men wil hiermee aangeven dat leegstaande panden beter gebruikt kunnen worden voor tijdelijke bewoning, in plaats van ze lang leeg te laten staan. ‘Dat heeft meestal desastreuze gevolgen,’ schrijven ze in de brief aan de Zorggroep. ‘We willen benadrukken dat wij het eigendom absoluut niet betwisten en beschouwen het gebruik van uw eigendom als een unieke bruikleensituatie. Het biedt ons inziens voor alle partijen voordelen’. Daarnaast nodigen zij medewerkers van de Zorggroep uit voor een gesprek om een voor beide partijen bevredigende voortgang te bieden. Dat zij dit serieus menen en ook hun afspraken nakomen blijkt wel uit het feit dat zij zonder problemen zowel Heesteroord, waar ze anderhalf jaar verbleven, als daarvoor Eleos. ,,Altijd een gebruikersovereenkomst gemaakt met de eigenaar, en dat is van beide kanten goed bevallen. En als we weg moeten, gaan we ook.’’ aldus Judith.

Juridische procedure

De krakersgroep heeft op 16 juli de ZNWV een mail gestuurd en gevraagd naar bewoning. ,,Maar daar kregen wij nooit een reactie op. Uiteindelijk hebben wij toen toch een gesprek gehad met een vrouw van de Zorggroep, maar die was heel standvastig en vond het asociaal: de woningen zouden binnen een maand gesloopt worden en bla, bla, bla. Ze gaf ook aan dat de mensen die in het Kroondomein woonden last van ons zouden hebben en helemaal van de kaart raakten. Nou, dat wilden we natuurlijk niet en zijn we maar weggegaan. Maar we konden dus nog steeds geen woonruimte vinden én de woningen waren nog niet gesloopt. Toen hebben we afgelopen vrijdag besloten om toch maar weer hierheen te komen, het stond nog steeds leeg. En we willen best meewerken aan een overeenkomst.’’ Wat de groep bij staat is dat de medewerker van de Zorggroep nog aan de politie vroeg wat er zou gebeuren als ze morgenochtend gaan slopen? Judith: ,,De politieman gaf toen aan dat ze dan maar de woningen er naast moesten gaan slopen, maar deze woningen niet, want daar wonen nu mensen. Vanmiddag om een uur of half 4 kwam de politie opnieuw, nu met de mededeling dat de Zorggroep aangifte had gedaan tegen ons en dat deze woningen ontruimd zouden worden. Aangezien de politie daarbij geen machtiging kon tonen, hebben we besloten dat we het dan maar moeten afwachten. Echter, de politie was nog niet weg of we hoorden we een boel herrie en we zagen enkele mensen van de Zorggroep die de ramen van het rijtje woningen hiernaast aan het inslaan waren om de woningen onbewoonbaar te maken. We hebben het ook gefilmd, het was heel bizar.´´ Judith toont mij het filmpje waarop de medewerkers de boel aan het vernielen zijn. ,,Toen ze zagen dat we het filmden, stopten ze direct. Bizar dat de Zorggroep haar eigen glazen ingooit,’’ lacht Judith. Medebewoner Jan komt binnen nadat hij de mensen die in de achterste woningen wonen gesproken heeft. ,,Die man gaf aan enorm geschrokken te zijn van al die herrie van het kapotte glas. Gaan ze dat nu ook bij mij doen, vroeg hij zich af. Want hij mocht toch blijven wonen tot volgend jaar oktober. Dus volgens mij klopt er helemaal niets van het verhaal van de Zorggroep.´´ Volgens Judith is het nu wachten op een juridische procedure tot uithuiszetting. Want hierin moet de rechter beslissen.

Dierenambulance

Echter, de situatie veranderde vanavond plotseling toen om een uur of zeven de politie met veel machtsvertoon bij het Oranjepark arriveerde. Judith: ,,Wij zaten met z’n tweeën in de snackbar om voor de hele groep eten te halen, toen we werden gebeld met de mededeling dat er zeven politiewagens stonden.’’ De politie viel de woningen binnen en sommeerden de aanwezigen direct om de telefoons weg te leggen en gesprekken te beëindigen. De aanwezige krakers werden meegenomen naar het bureau. De hond van een van de krakers werd door de inmiddels opgeroepen dierenambulance meegenomen naar het asiel. ,,We hebben natuurlijk direct contact gezocht met onze advocaat. Deze had om vijf uur nog met de Officier van Justitie gebeld, die aangaf niets van een inval of iets dergelijks af te weten. Wellicht gaat het daarom om een ‘illegale inval’. Uiteraard wordt dit morgen door onze advocaat verder uitgezocht.’’ Ermelo van NU heeft contact gezocht met de woordvoerder van de Zorggroep Noordwest-Veluwe, maar deze kon verder geen informatie geven. Ook de persvoorlichting van de politie wil pas morgen informatie delen.