Afdrukken

The Vanneau Foundation reist naar Sun Valley voor WO2 geschiedenis 

ERMELO - Aan de Julianalaan staat een onopvallend bordje ter herinnering aan het bombardement op de spoorlijn op 7 november 1944 voor Ermelo. Het huis aan de Julianalaan 74 werd verwoest. Negen mensen, waaronder evacués kwamen om het leven. The Vanneau Foundation wil deze vergeten geschiedenis graag de aandacht geven die het verdient.

In het huis op nummer 74 woonden Jan en Catherine Hooijenga met hun vier kinderen. Deze familie was actief in het verzet. Ze hadden hun huis beschikbaar gesteld voor Joodse onderduikers en evacués. Om het verhaal van de familie Hooijenga goed vast te kunnen leggen reisde Dario Usai naar de Verenigde Staten waar Hans Hooijenga (nu Jim Hooyenga) tegenwoordig woont. Usai werd vergezeld door Anneke Fokkema, een nicht van Hooijenga.

Nieuw monument

Usai: ,,We gaan een nieuw monument in de berm van de Julianalaan 74 plaatsen en willen graag aandacht geven aan het bijzondere verhaal van de Julianalaan 74 en de familie Hooijenga. Daarom besloten we af te reizen naar de Verenigde Staten.” Jim Hooyenga -geboren als Hans Hooijenga- heeft als 6-jarig jongetje het bombardement van zijn ouderlijk huis door Britse bommenwerpers overleefd in 1944. Bij dit bombardement kwamen negen mensen om het leven, waaronder zijn broertje Hedzer.

Emigratie

Na de oorlog is de familie Hooijenga, met hulp van onder meer de Immanuelkerk, naar Michigan geëmigreerd. Jim en zijn vrouw Marylou wonen nu in Sun Valley (Los Angeles). Usai: ,,Zijn band met Nederland en Ermelo is sterk en hij kwam nog regelmatig terug. Ook luistert hij nog elke zondag naar de dienst van de Immanuelkerk en zingt hij zonder probleem Nederlandse kerkliederen mee.” Samen met een plaatselijke cameraman heeft Usai het verhaal van Jim Hooyenga opgenomen. ,,Hier gaan we nu iets moois van maken, als onderdeel van een interactieve website over de Julianalaan 74.” Meer informatie over The Vanneau Foundation klik hier.