Afdrukken

Mathilde Stam wil graag mensen dichterbij elkaar brengen

ERMELO - Mathilde Stam is een vakvrouw met visie die inmiddels begonnen is aan de klus om Stiching Welzijn Ermelo naar een volgende fase te leiden. Haar doel is mensen dichterbij elkaar brengen en verbindingen aanbrengen. Maar wie is die markante vrouw precies?

Haar wieg stond in Zuid Afrika, het land waar haar Nederlandse ouders naar toe emigreerden. Haar vader was avonturier en besloot in 1961 als 26-jarige muziekleraar naar Zuid Afrika te vertrekken. ,,We woonden daar in een woestijngebied en speelden er in het rode zand,” vertelt Mathilde Stam. De eenvoud van haar kinderjaren veranderde toen haar vader hoofd van de opera werd. Ze zong bij kinderkoren en zat op ballet, maar haar grote liefde was het turnen. ,,Ik zal nooit vergeten waar ik vandaan kom,” zegt ze.

Keuzes

Op haar zestiende keerde het gezin Stam terug naar Nederland. Ze kwamen terecht in Stadskanaal. Daar werden ze hartelijk ontvangen en leerden ze omgaan met de vrijheid. ,,Je kon zelf keuzes maken.” Ze ging naar de sociale academie in Kampen. In die tijd ging het veel over de strijd tegen apartheid,” aldus Mathilde Stam. ,,Ik herinner me een bijeenkomst met drie Zuid Afrikaanse predikanten. We stonden samen op het podium en de spanning was voelbaar. Ik zei tegen hen: ‘Wat is dat mooi dat we met verschillende achtergronden hier samen kunnen staan en over dit thema kunnen praten.” Vanaf toen wist Stam dat ze vooral de dialoog met mensen wilde aangaan. ,,Samen optrekken, dat is het geheim.”

Dialoog

Met haar brede ervaring in het welzijnswerk en het bedrijfsleven wil ze Stichting Welzijn Ermelo naar de toekomst helpen. ,,Deze organisatie is toe aan een visie.” Stam ziet mogelijkheden, straks in de nieuwbouw, maar ook in de wijken. ,,We willen de ‘dialoog’ opzetten; wijkdialoog. We gaan samen met inwoners vraagstukken aanpakken die er zijn.” Ze staat bekend als een ervaren en enthousiaste vakvrouw en visionair, die haar vorige organisaties kon verbinden met initiatieven van inwoners en daarmee ook het wijkgericht werken en preventieve projecten achter de voordeur gestalte kon geven. ,,Het werk binnen welzijn is een gegunde rol,” aldus de nieuwe directeur van Welzijn Ermelo. Ze ziet dat in de aanpak van problemen vanuit verschillende domeinen veel meer kansen gepakt kunnen worden. En dat wonen, werk en welzijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Stam zal vanuit haar functie dan ook de aanjager en initiator zijn van het brede welzijnswerk in Ermelo. ,,Ik heb er heel veel zin in!”