Afdrukken

Foto's verzelfstandiging in vitrines

ERMELO - Maandagmorgen onthulde wethouder Hans de Haan twee feestelijke vitrines in de winkelstraat. Hiermee is het 50-jarig jubileum ook in het straatbeeld zichtbaar. Precies 50 jaar geleden kreeg Ermelo een zelfstandige status, los van Nunspeet. Vanaf dat moment had deze gemeente een eigen gemeenteraad en een paar maanden later een eigen burgemeester.

,,Ermelo is een mooie gemeente met 27.000 inwoners,” vertelt de wethouder. ,,Er gebeuren mooie dingen.” Nu Ermelo vijftig jaar op eigen benen staat is het volgens De Haan de status van dorp echt ontgroeid. ,,We zijn een volwaardige gemeente met visie.” De wethouder ziet dan ook geen reden tot een eventuele fusie met Harderwijk. ,,Misschien over vijftig jaar,” zegt hij lachend.

Inwonersaantal

De wethouder cultuur en recreatie verwijst naar de groei die Ermelo door de eeuwen heen heeft doorgemaakt. Op 1 januari 1850 telde het dorpje Ermelo 1713 inwoners. Veertig jaar later bleken er 2365 mensen te wonen en op 1 januari 1931 al 8018. In I960 steeg dit aantal naar 14.783. En voor de splitsing op 31 december 1971 had de gemeente Ermelo 39.805 inwoners. Als zelfstandige gemeente woonden er op 1 januari 1972 exact 21.291 inwoners. ,,En nu, vijftig jaar later, zijn het er bijna 27.000.” De Haan is trots op de geschiedenis. ,,En dat verhaal is nu ook te lezen in de vitrines,” aldus de wethouder.

Elan

Al winkelend wordt het publiek geïnformeerd over de lokale historie. Beide vitrines hebben een eigen karakter. De ene vitrine laat vooral zien hoe het actiecomité onder leiding van Willem Holtrop zich ingezet heeft voor verzelfstandiging en tegen de fusie met Harderwijk. De ander toont vooral de feestvreugde bij de komst van burgemeester Ernst Veen. Het werd een groot defilé, maar voor die tijd was het wethouder Rikkers die het burgemeesterspaar opwachtte bij de grens van de gemeente Ermelo. Op de vraag of de nieuwe burgemeester, waarvoor er medio dit jaar een vacature komt, ook met zoveel elan wordt ontvangen, heeft de wethouder niet direct een antwoord.

Vorstelijk

De vitrines zijn een verlengstuk van museum Het Pakhuis. Het museum is vanwege de coronamaatregelen gesloten. ,,Dat wil niet zeggen dat er niks gebeurt,” vertelt Maud Onderweegs, educatiemedewerker van het Ermelose museum. ,,We zijn druk bezig met het ontwikkelen van de nieuwe tentoonstelling.” Momenteel is er de tentoonstelling Vrijheid, Blijheid, maar vanaf de zomer krijgt Het Pakhuis een vorstelijk tintje. ,,We duiken in de geschiedenis van Kasteel Staverden,” aldus Onderweegs. Veel wil ze er nog niet over kwijt, maar zeker is dat er veel ruimte komt voor de Hertogen van Gelre en de stadsrechten die in 1298 verleend werden door graaf Reinoud I van Gelre.