Afdrukken

'Wij willen onze dankbaarheid uitspreken' 

ERMELO - Op 6 maart organiseert 'De Wereld voor Bosnië en Herzegovina' vieringen in Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Ermelo, Tilburg en Alkmaar. Wereldwijd wordt er op zestig plaatsen stilgestaan bij het dertigste jubileum sinds het uitroepen van de onafhankelijkheid van Bosnië en Herzegovina. Het is een belangrijke dag in de geschiedenis.

,,Daarnaast willen we ook onze dankbaarheid uitspreken voor de opvang van vluchtelingen uit Bosnië en Herzegovina in Nederland," zeggen Jasna Soldan en Fatima Arslan-Berkovic. Zij coördineren de Ermelose activiteiten. ,,Enkele mensen willen wij in het bijzonder in het zonnetje zetten omdat zij er vanaf de eerste dag voor ons zijn geweest en ons gevraagd en ongevraagd hebben geholpen. Deze mensen hebben ons opgevangen in hun huis, maakten ons deel van de familie en stonden ons bij in moeilijke tijden." Met deze vieringen vragen de initiatiefnemers ook aandacht voor de huidige politieke- en veiligheidscrises in het land, evenals de steeds oorlogszuchtigere aanvallen op de Bosnische rechtsstaat, democratie en de weg richting de EU en de NAVO.

Waardig leven 

Op 1 maart bestaat het huidige Bosnië en Herzegovina 30 jaar en op 6 maart wordt daarom de Dag van Dankbaarheid gevierd. Bosniërs over de hele wereld willen hun dankbaarheid uiten voor de burgers en samenlevingen van de landen die hen een waardig leven hebben gegeven in een tijd dat wij aangevallen werden en ons land in oorlog lag. Het gaat hier om bijeenkomsten georganiseerd door Bosniërs van alle etnische groepen en religies samen. ,,We willen onze landgenoten de Bosnische tradities, cultuur en economie laten zien. Er is muziek, eten, drinken en toespraken." Landelijk zullen er ook speciale uitreikingen zijn voor vijf Nederlanders die aanzienlijke bijdragen hebben geleverd voor Bosnië-Herzegovina en de Bosnische gemeenschap in Nederland, waaronder voormalig minister en VN-diplomaat Jan Pronk en de arts van Dutchbat III ten tijde van Srebenica genocide, dr. Gerry Kremer.

 

Het wordt geen protest, maar eerder een feestelijke bijeenkomst, hoewel er natuurlijk ook zorg en verdriet gevoeld wordt voor de burgers van Oekraïne met wie wordt meegeleefd. Wij willen hiermee ook Nederland en de wereld waarschuwen dat als we niet opletten, binnen enkele weken Bosnië een tweede Oekraïne kan worden. Dezelfde retoriek die Poetin gebruikt in relatie tot Oekraïne, gebruiken de Servische president Vucic en de ultranationalist Dodik in Bosnië al jaren lang. Hierdoor is de sfeer in de hele regio steeds grimmiger.

We nodigen alle Bosniërs en andere betrokken burgers uit voor deze vieringen en willen de wereld laten zien dat Bosnië-Herzegovina, dat al sinds de 12e eeuw op de kaart van Europa te vinden is, een plek verdient tussen andere moderne samenlevingen.