Afdrukken

Bomen aangeplant met schapenwolpellets 

ERMELO – Afgelopen week zijn er aan de Flevoweg in Staverden 3000 zomereiken, 1000 elzen en 250 ratelpopulieren geplant. Dit ter compensatie van de gekapte bomen voor het nieuwe sportcomplex. De aanplant is extra interessant omdat de bodem verrijkt is met schapenwolpellets. Studenten van de universiteit in Wageningen zullen de jonge bomen nauwlettend in de gaten houden.

Het weiland waar de bomen geplant zijn, is verdeeld in proefvlakken. Zo kunnen de studenten Dorien Lampe en Wietske Terpstra onderzoeken of en wat het effect is van de schapenwolpellets. De pellets zijn een uitvinding van de Ermelose Dirk Jan van Dalfsen. Hij is blij dat het onderzoek nu van start gaat.
Van Dalfsen wil van wol, dat momenteel niets waard is, weer een waardevol product maken. Het feit dat wol momenteel een afvalproduct is, raakte hem enorm. ,,Het is een natuurproduct met kwaliteit, maar momenteel is het verworden tot afval. Weggooien is goedkoper dan verwerken.” Daar heeft de Ermelose ondernemer ontzettend veel moeite mee en dat leidde uiteindelijk tot een bijzonder product. Althans, als het onderzoek eindigt met goede resultaten.

Perspectief

Schapenwol is onder meer uitstekend geschikt als grondstof voor mest. Zo kan schapenwol van een nutteloos afvalproduct uitgroeien tot een groeibevorderend product dat nieuw leven stimuleert. Om dit te onderzoeken klopte Van Dalfsen aan bij de gemeente Ermelo. ,,Wij werken hier graag aan mee,” vertelt boswachter Henk Jan Zwart. ,,Als dit werkelijk aanslaat, biedt het veel perspectief bij het aanplanten van nieuw bos.” Toch is Zwart nog enigszins sceptisch. ,,Ik heb eraan gelikt en het is nogal zout. We moeten zien wat dat zout doet met de jonge bomen.” Het idee is dat de korrels groei moeten bevorderen en vocht moeten vasthouden. Dat laatste zou de redding kunnen zijn tijdens de droge zomers. Maar het kan ook zo zijn dat de wol het vocht aan de wortels onttrekt.

Voeten in de klei

,,Dat gaan we onderzoeken,” vertelt Dorien Lampe. Ze geniet van dit onderzoek omdat ze letterlijk met de voeten in de klei staat. ,,Je kunt zo fysiek aan de slag. We hebben goed nagedacht hoe we de korrels moeten toevoegen aan de bodem en hoeveel het zou moeten zijn.” Binnenkort gaat Lampe alle stammetjes inmeten. ,,We hopen straks ook verschil in blad te zien,” vult Terpstra aan. De schapenwol geeft namelijk voedingsstoffen zoals stikstof, kalium en fosfaat af. Op de vraag wanneer het project geslaagd is, antwoordt Van Dalfsen: ,,Als we een goede uitslag hebben van het onderzoek. Dat betekent dat we van een nutteloos afvalproduct weer wat nieuws kunnen ontwikkelen.” De schapenwol moet als het ware een 'waterreservoir' in de grond worden. ,,Als dat lukt, dan hebben we een probleem opgelost waar ik zelf en veel anderen tegen aanlopen. Daar word ik blij van,” aldus Van Dalfsen.