Afdrukken

Nederlanderschap ingetrokken

ERMELO - Woensdag is er een man in Ermelo aangehouden vanwege betrokkenheid bij de genocide in Rwandan 1994. Hij was in die tijd Rwandese legerofficier. Volgens de Rwandese autoriteiten heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij massale moordpartijen in de hoofdstad Kigali en de gemeente Mugina. Ook was hij de moord op burgemeester Callixte Ndagijimana.

In 1994 vielen het Rwandese leger en Hutu-milities de Tutsi-minderheid aan. Naar schatting 800.000 Tutsi's werden vermoord. In april van dat jaar hadden duizenden Tutsi's hun toevlucht gezocht in Mugina. Volgens de Rwandese autoriteiten was de man uit Ermelo nauw betrokken bij de planning en uitvoering van de slachting. Zo zou hij de wapens hebben geleverd. Volgens getuigen heeft hij tachtig Tutsi's die weg wisten te komen naar een woning geleid die daarna in brand werd gestoken. Hij zou daarvoor de brandstof hebben geleverd.

Nederlanderschap

De man verblijft sinds 1998 in Nederland. In 1999 kreeg hij de asielstatus, drie jaar later het Nederlanderschap. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) trok daarna het Nederlanderschap in 2013 weer in omdat men vermoedde dat hij bij de genocide betrokken was geweest. Uiteindelijk heeft de staatssecretaris het Nederlanderschap ook in hoger beroep ingetrokken omdat de man in de toelatings- en naturalisatieprocedure heeft gezwegen over zijn rol bij de gebeurtenissen in Rwanda voorafgaand aan en tijdens de genocide in 1994, terwijl hij wist of in ieder geval redelijkerwijs kon vermoeden dat die informatie relevant was voor het verzoek. Rwanda heeft om zijn uitlevering gevraagd. De man, die de afgelopen jaren woonachtig was in Ermelo, wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank Den Haag.