Afdrukken

Pottenbakken met middeleeuwse oven

ERMELO - Aan de Watervalweg wordt hard gewerkt aan de bouw van een middeleeuwse pottenbakkersoven van 3000 kilo. Dit is een replica van de pottenbakkersoven die in 2015 werd gevonden bij de opgravingen aan de Branderskamp. De oven wordt gebouwd tijdens het project ‘Scherven van Geluk’.

De initiatiefnemer van ‘Scherven van Geluk’ is kunstenaar Robbert van der Horst. Hij wil met dit project een onderdeel van de bloeiende pottenbakkers-industrie reconstrueren, die Ermelo rond 1300 rijk was in het gebied dat nu Branderskamp heet. Wethouder Hugo Weidema bezocht dit unieke project en was onder de indruk van de creativiteit en toewijding van de deelnemers aan dit project ‘Scherven van Geluk’. Van der Horst legde uit hoe het project ontstond en hoe het tot nu toe gaat. Én dat professionals uit de wereld van de archeologie het project met veel belangstelling volgen. Het is namelijk de eerste keer dat zo’n oven wordt nagebouwd. En deze versie is ook nog te verplaatsen. Als de oven klaar is weegt hij maar liefst 3000 kilo. De initiatiefnemers hebben eerst een model op schaal gemaakt (zie foto) om uit te proberen hoe hierin potten konden worden gebakken. En met succes, want de eerste potten kwamen goed uit de oven.

Ambitieus

Hugo Weidema, wethouder Kunst en Cultuur: ,,Het is een hele opgave om een oven van dit formaat te bouwen. Dat dit gedaan wordt met authentieke materialen en volgens een ontwerp dat klopt bij de geschiedenis, is een prachtige prestatie. Het project brengt mensen samen en maakt het beleven van erfgoed en cultuur toegankelijk. We dragen als gemeente daarom graag ons steentje bij.’’ Tijdens het oogstfeest zal de oven worden opgestookt en zullen er potten worden gebakken. In het najaar zullen schoolkinderen potten gaan maken die op het verleden zijn geïnspireerd. Die potten worden dan gebakken in de hout gestookte oven. Naast de regio-archeoloog Maarten Wispelwey is ook museum Het Pakhuis bij dit project betrokken. Van der Horst: ,,Het was heel leuk dat we de wethouder konden meenemen in dit mooie en ambitieuze project. Niet alleen het bouwen van de oven is bijzonder, maar ook dat er zoveel mensen meedoen, meehelpen en meedenken. Tot nu toe zijn al ruim 50 mensen en organisaties betrokken bij ons project: van nieuwsgierige bewoners en bedrijven tot specialisten op gebied van historische ovens. En we staan pas aan het begin!’’