Afdrukken

Huisartsen zijn nu zelf een spoedgeval

ERMELO - Vanmiddag demonstreerden zo’n twaalfduizend huisartsen op het Malieveld in Den Haag. Ze demonstreerden tegen de hoge werkdruk in de huisartsenzorg. Onder hen waren ook huisartsen, doktersassistenten en praktijkondersteuners uit Ermelo.

Al jarenlang staat het leveren van goede zorg, bij de huisartsen onder druk. Ze kunnen te weinig tijd besteden aan hun patiënten door teveel onzinnige zorg. Onder andere de Ermelose huisartsen Frank Gunneweg, Bardo Strijdhorst, Aline Weick en Anne Groot reisden vandaag met collega’s, assistenten en praktijkondersteuners naar Den Haag om daar aan te geven dat de grens is bereikt. Het kan zo niet verder. De huisarts is de poortwachter van de zorg, maar de poorten zijn gesloten! En denk ook aan de wachtlijsten voor een operatie of hulp van een psycholoog, dit kan maanden duren. Tot die tijd is de huisarts vaak het aanspreekpunt voor deze patiënten, terwijl specialistische hulp nodig is. Medicamus, de regionale huisartsen coöperatie faciliteerde de huisartsen om te kunnen demonstreren. De huisartsenpost werd geopend en er werd een bus geregeld met lunchpakketten.

Meer taken erbij

Al jarenlang komen er steeds meer taken bij de huisarts te liggen, waardoor deze nog meer tijd moet besteden om de goede zorg te kunnen leveren. ’s Avonds later doorwerken, maar ook tijdens pauzes is eerder regel dan uitzondering. De huisarts is er iedere dag voor de patiënten en zijn iedere dag een luisterend oor. Maar vandaag willen ze dat er naar hun geluisterd wordt. De initiatiefnemers (LHV, VPH, Help de huisarts verzuipt en De bezorgde huisarts) spraken van een geslaagde actie. ‘Vanmiddag waren we met 12.000 huisartsen, medewerkers en sympathisanten bijeen op Het Malieveld. Het was een hartverwarmende bijeenkomst. Met z’n allen hebben we het uitgeschreeuwd: we willen voor iedereen een huisarts! Grote teleurstelling was wel dat minister Kuipers op het laatste moment liet weten niet te komen. Verkeerde prioriteit gesteld, wat ons betreft. Na deze manifestatie laten we de boodschap niet los. We willen concrete afdwingbare afspraken om de druk op de huisartsenzorg te verlagen en wel nu.’ Helaas kwam minister Ernst Kuipers niet naar Het Malieveld omdat de ministerraad uitgelopen was. De teleurstelling bij de demonstranten was erg groot.