Afdrukken

Kleurrijke herinneringen in nieuwe galerie

ERMELO - Kleurrijke herinneringen zijn te zien tijdens de In Memoriam-tentoonstelling van Stichting Ermelose Kunstcollectief (StEK). Vrijdagmiddag stonden kunstenaars en familieleden van Swan Vreugdenhil, Ton Neduorev en Dirk van Duyvenbode stil bij het feit dat dit drietal, drie kunstenaars van StEK, overleden is.

Het idee kwam van kunstenaar Arnold van Verseveld en werd door iedereen omarmd. Zo kregen Swan Vreugdenhil, Ton Neduorev en Dirk van Duyvenbode hun expositie in het gloednieuwe onderkomen in de Stationsstraat 72a. Kleurrijk werk van zowel Swan als Ton en beelden van Dirk vullen de ruimte.

Kleurrijk leven

Natuurlijk werd er stilgestaan bij het leven van deze kunstenaars. Pieneke Majdandzic vertelde vol bewondering over het drukke leven van Swan Vreugdenhil (1941-2020) die tijdens de opleiding voor kleuterleidster al veel belangstelling had voor de vakken tekenen, boetseren en handenarbeid. ,,Ze was altijd bezig met cursussen boetseren, weven, emailleren,” aldus Majdandzic. ,,Ze heeft tien jaar gewerkt in het Speciaal onderwijs en daar voornamelijk creatieve vakken gegeven.” In de galerie zijn onder anderen stillevens te zien, maar ook abstract werk. Majdandzic:,,Ze maakte zich sterk voor meer kunst in de kerk. En dat is gelukt.”

Maandag wasdag

Rob de Haan vertelde over zijn kennismaking met Dirk van Duyvenbode. ,,Hij heeft een half jaar deel uit gemaakt van ons boetseergroepje. Iedere maandag kwam hij en gingen we aan het werk. Maandag was wasdag.” De Haan doelt daarmee op het boetseren met was, want hoewel Dirk van Duyvenbode al jarenlang driedimensionaal werk maakte, had hij nog geen ervaring met brons. Dirk overleed in 2019. Daarna was het Herma van der Weide die stilstond bij het werk van Ton Neduorev. De twee troffen elkaar ruim een jaar geleden. ,,Het klikte en we hadden elkaar zoveel te vertellen,” aldus Van der Weide. Ze had het eerste werk van Ton meegebracht naar de expositie, waar ook het laatste werk te zien is. ,,Die Unvollendete, zo noemen we dit werk. Het schilderij dat net niet is afgekomen. Maar ik heb Ton wel zover gekregen dat hij weer aan het schilderen ging!” Herma van der Weide betreurt het feit dat ze niet veel tijd samen hebben gekregen, maar ze had het ook niet willen missen. Ton Neduorev is overigens het pseudoniem waaronder hij schilderde, zijn achternaam was Verouden. Zijn werk en dat van de andere twee is nog te zien tot 27 augustus.