Afdrukken

Shantykoor Ermeluiden staat per direct op ‘straat’

ERMELO – Wat is er mis met De Hof van Minemeu? Afgelopen week kreeg eigenaar Gert Staal door de gemeente een dwangsom opgelegd. Dit omdat het shantykoor Ermeluiden in de schuur aan de Telgterweg repeteerde.

Al jaren organiseert Gert Staal in zijn schuur exposities met zijn enorme fotocollectie. Daarnaast heeft hij de schuur nostalgisch ingericht met heel veel oude boerenspullen waar vooral oudere mensen naar komen kijken. Dit alles passend binnen het bestemmingsplan waarop de schuur gebouwd is met als invulling Culturele activiteiten en Ontspanning. Staal vervult hiermee ook een grote sociale functie in het Ermelose buurtschap. Dat is waar De Hof van Minemeu voor wordt gebruikt. Maar meermalen krijgt Staal nu bezoek van handhavers. ,,Ik begrijp niet wat ik verkeerd doe,” zegt Staal. ,,Ik denk dat de buren steeds de gemeente bellen.”

Haar

Voorzitter van het shantykoor Henk van de Broek zit ook met zijn handen in het haar. Sinds een klein jaar repeteert het koor één avond per week (tot max. 22.00 uur) in de schuur van Staal. Na jaren gerepeteerd te hebben in het gebouw Pinel werd het contract beëindigd vanwege de sloopplannen. ,,Gelukkig konden we terecht bij Staal,” aldus Van de Broek. Koorrepetities vallen immers onder Cultuur en Ontspanning. En de locatie is voor de leden betaalbaar omdat Staal slechts een onkostenvergoeding rekent. Wat kan het probleem zijn? Nou, daar denken de buren van Staal toch echt anders over. Zij deden voor de zoveelste maal hun beklag bij de gemeente waarop een handhaver op 29 juni opnieuw langs kwam en meldde dat Staal een dwangsom riskeerde van maar liefst € 2.500,00 per keer, met een maximum van € 10.000,00 als het shantykoor de schuur weer als repetitieruimte zou gebruiken.

Geluidsoverlast

Volgens Wietse Hummel, woordvoerder van de gemeente heeft het college twee jaar geleden al een last onder dwangsom opgelegd. ,,Kort samengevat mag het gebouw (in dit geval de schuur) niet in strijd met de bestemming gebruikt worden,” meldt Hummel. ,,Er is al veel eerder aangegeven dat dit gebouw alleen gebruikt mag worden voor Cultuur en Ontspanning (zoals expositie en museum) en niet voor activiteiten die bijvoorbeeld geluidsoverlast met zich mee kunnen brengen, zoals een oefenruimte voor in dit geval het shantykoor.” Bijzonder, want volgens Staal is er geen geluidsoverlast en was het shantykoor er in 2020 nog niet om te repeteren.

Afgunst

Staal piekert zich suf wat het probleem kan zijn. Hij kan niet anders bedenken dan dat het gaat om afgunst, jaloezie of frustratie van de buren. Al vanaf het begin van zijn plannen om op dit stuk familie-erf een schuur en woning te laten bouwen, keerden de buren zich tegen hem. En telkens voegde hij zich naar de ‘wensen’ van de buren. ,,Maar nu is het klaar,” zegt Staal. Met het verkrijgen van de vergunning voor zijn plannen aan de Telgterweg 224 kreeg hij toestemming een schuur te bouwen en te gebruiken voor ‘Cultuur en Ontspanning’. In de voorwaarden van de gemeente werd zelfs gesteld dat men er graag een toeristisch ‘Rustpunt’ zou zien. In de schuur realiseerde hij volgens tekening een tentoonstellingsruimte, een keuken, een toilet en een douche. Geheel volgens vergunning. Maar voor de buren was dit reden om naar de gemeente te rennen en te melden dat Staal de schuur bewoonde.

Shanties

Van de Broek geeft aan dat het zingen van liederen toch echt leidt tot ontspanning. En zonder de inspanningen van de enthousiaste shantyleden zou er veel kennis en kunde van het Shanties zingen verloren gaan. ,,Als een tentoonstelling is toegestaan, een rustpunt gewenst is en de sociale functie wordt aangemoedigd, dan begrijp ik niet waar die dwangsom voor opgelegd is,” aldus Gert Staal. Ook werd er af en toe een vergadering en verjaardag gehouden in deze bijzondere ambiance. Staal: ,,Misschien moet je maar niet schrijven dat zelfs het college hier heeft vergaderd…’’. Hoe het nu verder moet, is voor Staal nog ongewis, maar dat het voor hem nog niet klaar is, moge duidelijk zijn.