Afdrukken

Huisarts in Ermelo na speeddate met Dick Rhebergen

ERMELO - Het doorknippen van de banden met hun patiënten vinden huisartsen Frank Gunneweg en Anne Groot moeilijker dan ze vooraf dachten. ,,Ik geniet nog elke dag,” vertelt Frank Gunneweg, druk bezig met het organiseren van de afscheidsreceptie. ,,Vandaag nam ik afscheid van een vijfjarig jongetje en zijn moeder. Ik gaf ze een knuffel, echt contact. Ik hou van de mensen.”

Anne Groot legt uit hoe bijzonder het is dat je zo’n langdurige relatie met mensen opbouwt. Samen met haar man runde ze dan ook 38 jaar de praktijk in Ermelo. Eerst aan de Kerklaan, daarna aan de Heidelaan en uiteindelijk in het gezondheidscentrum De Linde. Anne en Frank kenden elkaar van de opleiding geneeskunde. ,,Anne was een goeie vriendin en ik vroeg haar of zij voor mij wilde speeddaten in de ‘carrousel’. Dat was nodig om huisarts in opleiding te worden en ikzelf zat in de tropen.” Van een relatie tussen de twee was toen nog geen sprake. ,,Door de opdracht van Frank kwam ik in contact met Dick Rhebergen. Zeven minuten mochten we speeddaten en een dorp op de Veluwe leek mij perfect. We hadden een klik, mede door de humor van de Ermelose huisarts,” vertelt Anne Groot, die zelf ook bij Rhebergen in de leer ging.

Verandering 

Er is veel veranderd in de achtendertig jaar dat de twee als huisartsen in Ermelo gevestigd zijn. Woonden de huisartsen vroeger naast hun praktijk, tegenwoordig werken ze in een groot gezondheidscentrum. ,,We hebben nu een heel team om ons heen,” vertelt Groot trots. ,,Vroeger hadden we veel andere taken; eerst waren we ook gemeentearts en hadden we het babybureau. Tegenwoordig hebben we veel ouderenzorg en chronisch zieken.” Beiden ervaren dat de lat tegenwoordig veel hoger is komen te liggen. Het is dan ook fijn dat er nu praktijkondersteuning is. ,,We hebben een fantastische team en een schitterende werkplek. Die setting had ik twintig jaar geleden al wel gewild,” vertelt Frank Gunneweg. Het was een lange weg om het huidige gezondheidscentrum te realiseren. De Ermelose huisarts zag het als een missie en is blij dat hij die samen met een aantal anderen heeft waar kunnen maken. ,,Het is jammer om het los te laten, tegelijkertijd merk ik dat ik steeds vaker tegen mijn eigen grenzen aanloop.”

Zo vader, zo zoon

Gunneweg komt uit een huisartsenfamilie. Op zijn zeventiende wist hij al dat hij huisarts wilde worden, net als zijn vader. Voor Groot lag dat heel anders. Zij groeide op op de boerderij. ,,Maar ik kon goed leren en de conrector zei dat ik geneeskunde moest gaan studeren. Zo gezegd, zo gedaan!” Beiden hebben geen dag spijt gehad. Ze omschrijven hun werk als ‘magisch’. ,,Je hebt een diepgaande relatie met zoveel mensen. We ervaren dat als een voorrecht, zeker in Ermelo!” aldus het echtpaar. ,,Het is waardevol om alle fasen van de levensloop mee te maken; geboorte, opgroeien, bevallen, ouder worden… Je kunt met patiënten meedenken en sneller schakelen.” De meest bizarre tijd was wel de corona pandemie. ,,Huisartsen stonden in de frontlinie. Dat was de eerste tijd wel spannend. Zeker toen er ook collega’s kwamen te overlijden,” vertelt Groot. ,,Het was iets onbekends en vooral pittig!”

Receptie

Frank Gunneweg en Anne Groot zijn blij dat die tijd achter hun ligt. ,,We willen graag iedereen de gelegenheid geven om afscheid te komen nemen,” aldus Frank Gunneweg. Vanaf 1 januari dragen ze de huisartsenpraktijk over aan collega dokter Harmke Verheij. Op zaterdag 17 december is er in het Huis van Ermelo een afscheidsreceptie. De huisartsenpraktijk gaat verder onder de naam Linnaeus. Harmke Verheij doet dit samen met collega huisartsen Manon Wijnker en Arend-Jan de Groote en het vertrouwde team van de huidige huisartsenpraktijk. Frank Gunneweg en Anne Groot willen iedereen bedanken voor de vele dierbare contacten in de afgelopen 38 jaar. Daarom is er op 17 december de gelegenheid om afscheid te nemen en herinneringen op te halen. Ook zijn de nieuwe huisartsen aanwezig om kennis te maken. De receptie is van 10.30 tot 15.30 uur in het Huis van Ermelo (het vernieuwde gemeentehuis) aan het Raadhuisplein.

Masanga

Frank Gunneweg en Anne Groot willen liever geen afscheidscadeaus. Ze vragen iedereen die dat wil een donatie te doen voor het Masanga Hospital in Sierra Leone. Hun zoon Jaap en zijn vrouw Rosa werken daar sinds twee jaar als tropenarts. Het ziekenhuis spaart voor een nieuw, noodzakelijk röntgenapparaat. Elk bedrag hiervoor is het mooiste cadeau. Dit kan via Praktijkrekening Gunneweg-Groot, NL10ABNA0598 5777 77 onder vermelding van ‘Masanga’.