Afdrukken

Veel aandacht voor Middeleeuwse pottenbakkersindustrie

ERMELO - Vanmiddag is de tentoonstelling Scherven van Geluk geopend in het bijzijn van wethouder Hugo Weidema. Er is een twintigtal kleine vitrines geplaatst in verschillende etalages in de winkelstraat. Daarnaast zijn er vitrines in het Huis van Ermelo en museum Het Pakhuis.

Kunstenaar Robbert van der Horst bouwde met een groot aantal vrijwilligers een Middeleeuwse pottenbakkersoven na. Eentje die er 700 jaar geleden gestaan zou kunnen ter hoogte van de Branderskamp. Op die locatie zijn namelijk resten van pottenbakkersovens en heel veel scherven aangetroffen. ,,In die tijd had Ermelo een ware pottenbakkersindustrie,” vertelde museumdirecteur Patrick Reeuwijk vanmiddag bij de opening. Deze eerste Ermelosche industrie voorzag de hele regio van aardewerk, maar bijna niemand in Ermelo kende dit bijzondere archeologische verleden. Van der Horst wilde daar verandering in brengen. 

Middeleeuws keramiek

Met het project Scherven van Geluk is de afgelopen tijd veel aandacht gekomen voor een stukje onbekende historie. De tentoonstelling vormt een afronding. Kinderen, maar ook volwassenen die zelf een potje hebben gemaakt wat gebakken is tijdens het Oogstfeest, hebben het eindresultaat weer even teruggebracht om dit te tonen. Daarnaast is er Middeleeuws keramiek, veelal scherven, verwerkt in de tentoonstelling. ,,Het is mooi om te zien hoe dit project verweven is in de tijd dat ik nu wethouder ben,” zei Hugo Weidema vandaag. ,,Ik maakte kennis met Robbert van der Horst toen er gebouwd werd aan de oven, een schitterend participatieproject!” Vanaf vandaag is het eindresultaat te bezichtigen. De tentoonstelling Scherven van Geluk is nog tot 25 maart te zien in het Huis van Ermelo, museum Het Pakhuis en de Stationsstraat.