Afdrukken

Hoge opkomst in Ermelo

ERMELO – Bijna een kwart van de Ermelose stemmers kozen gisteren op de BoerBurgerBeweging. 67,46 procent van de stemgerechtigden ging gisteren naar de Ermelose stembus.

De voorlopige uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen in de gemeente Ermelo is bekend. In Ermelo zijn de meeste stemmen uitgebracht voor BoerBurgerBeweging met 3179 stemmen. Gevolgd door ChristenUnie met 1965 stemmen en het CDA met 1533 stemmen. De SGP behaalde 1348 stemmen en de VVD 1275. Hieronder treft u in een overzicht de volledige voorlopige uitslag aan.

FvD

De opkomstpercentage in Ermelo is 67,47 procent, aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde. Volgens de landelijke uitslagen is de opkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen uitgekomen op 62,1 procent. Dat is het hoogste percentage in 36 jaar. In 1987 was het 66,3 procent.
Vier jaar geleden was Forum voor Democratie de nieuwkomer. Deze partij kreeg in Ermelo maar liefst 13,4 procent van de stemmen. Deze partij zakte gisteren terug naar 413 stemmen (3%). In totaal hebben 14569 mensen in Ermelo hun stem uitgebracht, waarvan 21 ongeldige stemmen en 23 blanco stemmen.

Vaststelling uitslag

Het gemeentelijk stembureau houdt op donderdag 16 maart 2023 een openbare zitting. Tijdens deze zitting worden de stemmen op kandidaatsniveau geteld. Daarnaast stelt het GSB de uitslag van de verkiezingen in Ermelo vast. Deze zitting inclusief de telling is openbaar en start om 08:30 uur in de theaterzaal van het Huis van Ermelo. De gemeente zet na vaststelling van de uitslag de processen-verbaal zo snel mogelijk op de website. Je vindt deze op www.ermelo.nl/verkiezingen/uitslagen. De uitslag van de verkiezing van het waterschap wordt op donderdag 16 maart om 16.00 uur door het waterschap Vallei en Veluwe bekend gemaakt.