Afdrukken

Bijna duizend deelnemers doen mee aan eerste dorpsquiz

ERMELO – De deelnemers hebben er lang op moeten wachten, maar vrijdagavond was het zover. De Kwist Ermelo ging van start met bijna duizend deelnemers. Voor de organisatie was het ook een feestelijk moment. Het team van vereniging Pauwer had in 2019 al vragen en opdrachten bedacht, niet wetende dat corona roet in het eten zou gooien. ,,Eindelijk kunnen we de boeken uitdelen,” aldus Bert Onderweegs, een van de organisatoren.

Na het aftellen op scholengemeenschap Groevenbeek spoedden de teamcaptains zich naar hun eigen thuisbases. Voor sommigen was dit een goed geoutilleerd kantoorpand of klaslokaal, voor anderen was het een omgebouwde woonkamer. Bij de meesten was het een gezellige chaos, waarbij ook de catering goed verzorgd was.

Tactiek

Is er vooraf een tactiek uitgedacht? ,,Ja,” vertelde teamcaptain Mariette Scholten na afloop. ,,We hebben twee weken geleden een avond georganiseerd en tactiek besproken.” Ze haalde samen met een teammaatje het boek op met een bakfiets. ,,Zo konden we onderweg alvast een en ander doornemen en kijken of onze plannen pasten bij de hoofdstukken. Daarna maakten we snel een schema en zorgden we ervoor dat de juiste vragen op de juiste momenten bij de juiste personen lagen.” De meeste teams hadden vooraf geen idee wat ze moesten verwachten, een plan was er dan ook niet. Pas met het openen van het boek, maakten ze een verdeling. Sommigen hadden op internet gezocht naar voorbeelden elders in het land en wisten een beetje wat er kon gebeuren.

Zwemspullen

,,We hadden een knutseltafel ingericht en iedereen had verkleedkleren meegebracht. Ja, we hadden zelfs onze zwemspullen bij ons voor als er bijvoorbeeld iets opgedoken moest worden in het zwembad,” aldus Mariette Scholten. ,,Ik ben echt bloedfanatiek met dit soort spellen, als ik meedoe wil ik ook winnen!” De teams kregen een map vol vragen en opdrachten, honderd om precies te zijn. Daar zaten vragen tussen die thuis konden worden beantwoord, maar er waren ook doe opdrachten waar ze de deur voor uit moesten. Zo ging er per team een deelnemer naar een wijnproeverij bij Het Drankenkabinet. Een ander meldde zich bij museum Het Pakhuis en bij de Julianaschool. Bij de laatste locatie werden de deelnemers aan een Citotoets onderworpen. ,,Dit is toch geweldig,” reageert Jander de Blauw enthousiast. Hij is docent op Groevenbeek en vormde samen met collega’s een team. Het fanatisme domineerde, maar er was ook tijd voor gezelligheid.

Naslagwerk

Ook het scoutingteam van de Alexandergroep had zich goed voorbereid. ,,Wij doen ook altijd mee met Jotihunt (een soort vossenjacht met opdrachten red.), maar dit geeft een heel andere dynamiek,” vertelde teamlid Marloes van Marle. Ze hadden een reeks Ermelose boekjes als naslagwerk en iedereen benutte natuurlijk het internet. Voor de meeste teams was het uiteindelijk een race tegen de klok. Tussen 23.00 en 23.30 moesten alle boeken voorzien van antwoorden ingeleverd worden. ,,Het waren echt pittige vragen en opdrachten. Vooral de Citotoets heeft gezorgd voor frustratie,” meldde Scholten. Als coördinator van haar team zorgde ze ook voor het invullen van alle antwoorden, mocht ze de joker inzetten en was ze de hele avond het centrale aanspreekpunt. ,,We hebben ook veel hulplijnen gebruikt. Dat heeft zeker geholpen.” Voor de deelnemers was het soms afzien. ,,Noem het maar hard werken.” Dat gedeelte zit er nu op. De organisatie is nu aan zet om alles na te kijken en te beoordelen. Op 5 april wordt bekend gemaakt welke teams het hoogst gescoord hebben. ,,Maar gezien alle reacties is het in elk geval een geslaagd evenement,” aldus de organisatie.