Afdrukken

Afvalkuil schat voor archeologiewerkgroep

ERMELO – Veertien vrijwilligers van de archeologiewerkgroep van de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo stapten zaterdag in de voetsporen van de archeoloog door de afvalkuilen van de middeleeuwse pottenbakkersoven, die de afgelopen week is gevonden, vakkundig te legen. Adrenaline steeg toen er naast scherven, ook een glasstuk en een gereedschap werd gevonden wat 750 jaar geleden waarschijnlijk werd gebruikt om aardewerk te versieren.

Bij het oprichten van de werkgroep in 2012 kon men slechts hopen op zo'n ideale locatie waar de leden zelf aan de slag konden gaan. ,,Dit is het echte werk," vertelt Peter van der Kemp, die vanuit zijn passie voor archeologie deze 'praktijkdag' begeleidde. ,,Ik heb vanmorgen een introductie gedaan en uitgelegd wat er allemaal te zien was. Dat zorgde al voor enorme enthousiasme. Ze maken nu het hele proces mee." Scherven, spijkers, maar ook houtskoolresten zijn op de juiste wijze gedocumenteerd waardoor er in een later stadium onderzoek gedaan kan worden. Eén van de werkgroepleden is Anja Bisschop. Zij is ook gastvrouw in museum Het Pakhuis en heeft daar vaker middeleeuwse scherven gezien. ,,Maar door nu zelf zo aan de slag te gaan, gaat het meer leven," vertelt ze enthousiast. Met een troffel schraapt ze laagje voor laagje aarde opzij. Haar hart gaat sneller kloppen wanneer ze een oortje van een versierd kommetje bloot legt. ,,Ik ben zo bang dat het breekt," zegt ze. Peter van der Kemp legt uit hoe ze het beste te werk kan gaan. Uiteindelijk blijkt het kommetje niet compleet, maar dat maakt voor de vondst en het gevoel niet meer uit.

Kelder van een stadswoning

De pottenbakkerij uit de dertiende eeuw die deze week is opgegraven, geeft een aanvulling op de historische informatie over Ermelo in de Middeleeuwen. ,,Hier zie je bijvoorbeeld dunner aardewerk dat met een draaischijf is gemaakt," aldus Van der Kemp. ,,Het is een volgende techniek en het onderschrijft het vermoeden van de aanwezigheid van dorpsindustrie." De Ermelose archeologiedeskundige is meer verrast door de kelder uit de Gouden Eeuw. ,,Die is echt gaaf!" Van der Kemp vertelt wat dit zou kunnen betekenen voor de ontstaansgeschiedenis van dit Veluwse dorp. ,,Het is een belangrijk stukje van de puzzel." Vandaag heeft Van der Kemp gesproken met een deskundige die de weg in Gelderse archieven kent en die wil uitzoeken wat er in de 17e eeuw heeft gestaan op deze historische plek in de Verbinding. ,,Dit kriebelt. We zien slechts de helft van de kelder. Maar gezien de hoogte van de leemlaag moet je denken aan een opkamer of iets dergelijks." Tot op heden is er niets gevonden van stenen bebouwing uit de 17e eeuw. De archeologen van bureau Raap vinden het een zeer interessante vondst omdat het wijst op een stadswoning en dat lijkt niet logisch op deze locatie. Vandaag hebben dan ook veel mensen zich afgevraagd wie er op deze plek in de 17e eeuw zou hebben gewoond. ,,Het zou fantastisch zijn als we tijd zouden krijgen om ook het andere deel uit te graven en te onderzoeken," reageert Van der Kemp. ,,Historisch belang!" Hij is overigens blij met de houding van de aannemer die afgelopen week de archeologen geen strobreed in de weg heeft gelegd. ,,We hebben alle medewerking gehad, maar maandag gaat de bouw weer verder. Dan komt het riool erin." Van der Kemp hoopt dat men de rioolpijpen om de opgraving kan leggen. ,,De kelder zal weer onder de grond verdwijnen, maar daar moeten we het zo goed mogelijk bewaren. Het is nu ingemeten." Toch hoopt Van der Kemp stilletjes dat de archeologen komende week nog aan de slag kunnen om de 17e eeuwse vondst compleet in kaart te brengen. ,,Het ligt nu al open. Dit is een uitgelezen kans, maar daar hangt ook een prijskaartje aan."