Horst&Telgt mogelijk deelnemer pilot

ERMELO - Horst&Telgt kan mogelijk participeren in een van de twee pilots naar breedband in het buitengebied. Als ze op 17 december worden gekozen krijgt dit Ermelose buitengebied al in 2015 Breedband. Door inwoners van een zestal gemeenten op de Noord-Veluwe is Breedband Noord-Veluwe opgericht.

Het doel is om in deze gemeenten in te spelen op de behoeften aan snel internet in de buitengebieden. Snel internet is in de buitengebieden zeker zo belangrijk als in de steden en dorpen. Juist door snel internet worden de buitengebieden ook aantrekkelijk om te wonen en te werken.
Het gebrek aan snel internet levert de scholen en bedrijven in de buitengebieden problemen op. Een school kan niet zonder internet en een boer met computergestuurde bedrijfsvoering móet snel internet hebben.

Pilots

De provincie Gelderland onderkende dit probleem en stelde daarom al een bedrag van 35 miljoen euro beschikbaar om te investeren in een Breedbandmaatschappij. Deze maatschappij moet dan glasvezel in de provinciale buitengebieden financieren en aanleggen. Naast de gemeenten, de provincie maken ook enkele bedrijven het project financieel mogelijk. Het Rabo-fonds stelde begin deze maand tienduizend euro beschikbaar aan Breedband Noord-Veluwe. Breedband Noord-Veluwe wil twee pilots gaan beginnen en heeft Horst&Telgt voorgesteld. Op 17 december zal worden besloten of wie de pilots in 2015 gaan doen.